Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Seniorovi „vysály“ ze dvou účtů několik stovek tisíc korun

RAKOVNICKO – Buďte obezřetní a neinstalujte si žádné aplikace! 

Rakovničtí policisté přijali v minulém týdnu oznámení od 76letého muže, který se stal obětí trestného činu spočívajícího v podvodu při obchodování s komoditami. Během chvíle přišel o několik set tisíc korun.

Šestasedmdesátiletý muž před několika lety obchodoval prostřednictvím počítačového programu na trhu komodit, kdy se jednalo například o nakupování obilovin či surovin různých měn a následné prodávání za účelem zisku.

Nyní se mu v minulém týdnu, konkrétně 17. srpna, ozvaly telefonicky dvě ženy hovořící česky, ale s cizím přízvukem. Sdělily mu, že má u nich z předešlého obchodování s komoditami peníze, které by bylo dobré vybrat a rády mu se vším pomohou. 

Neznámé ženy seniora navedly, aby si nainstaloval aplikaci AnyDesk sloužící pro vzdálený přístup, což tak učinil. Vzápětí mu přišly zprávy na jeho mobil a e-mail s číselnými kódy, které dle instrukcí zadal do uvedené aplikace. Poté obdržel prostřednictvím e-mailu odkaz na další stránky, kde ho ženy navedly k vyplnění platebních údajů.

Na závěr, než se úslužně vystupující podvodnice s mužem rozloučily, sdělily mu, že do 5 minut bude mít své peníze z předešlého obchodování na svém účtu.

Jakmile ukončili hovor, senior se přihlásil do internetového bankovnictví a zjistil, že mu byly odcizeny peníze ze dvou účtů, kdy se celkem jednalo o více než 300 tisíc korun.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, za což pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí trest odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta.

Jak se nenechat okrást?

  • Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte.
  • Pachatelé Vás mohou oslovovat například telefonicky, e-mailem, nebo lákavou reklamou. Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené.
  • Neposkytujte ani žádné vaše osobní informace nebo informace o vašem bankovnictví.
  • Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.
  • Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv.
  • Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika.
  • Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.

Opětně varujeme před výhodnými investicemi, před inzeráty na internetu, před neznámým volajícími. Kdokoliv se může vydávat za kohokoliv, může nabízet cokoli. Vždy přemýšlejte nad obsahem sdělované nabídky, důkladně si je prověřte. Nikdy si neinstalujte program pro vzdálenou správu. Pokud tak uděláte a přihlásíte se do internetového bankovnictví, umožníte tak podvodníkovi, aby manipuloval s vašimi penězi. Nesdělujte nikomu údaje z platební karty, přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, ověřovací kódy, neposílejte nikomu kopie osobních dokladů. NEBUĎTE DŮVĚŘIVÍ A BUĎTE OBEZŘETNÍ!


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
24. srpna 2022

vytisknout  e-mailem