Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Seniorky přišly o 100 000 korun

VSETÍNSKO: Pozor na podvodníky, kteří okrádají seniory! 

Dvě seniorky přišly v těchto dnech o své úspory. Oklamali je podvodníci, kteří se vydávali za jejich vnuky. Za poslední měsíc evidujeme v okrese Vsetín dalších šest případů, kdy se podvodníci pokoušeli vylákat od starých lidí peníze.
 
Poslední případ oklamané seniorky je ze včerejška. Osmdesátileté paní z Valašského Meziříčí zavolal na pevnou linku neznámý muž, který se vydával za jejího vnuka. Žádal po babičce peníze na koupi nového auta. Domluvil se s ní, že pro peníze k ní domů pošle svoji kamarádku. Mladá žena od důvěřivé seniorky vzala necelých 60 000 korun s tím, že je předá jejímu vnukovi. Stará paní až po zatelefonování svému skutečnému vnukovi zjistila, že se nechala podvést. Úplně stejnou legendu použil neznámý nepoctivec na čtyřiaosmdesátiletou seniorku, taktéž ve Valašském Meziříčí, minulý pátek. Paní vydala neznámému muži bezmála 50 000 korun.
 
Během posledního měsíce jsme na policii přijali šest oznámení o podvodnících, kteří se pokoušeli oklamat seniory. Staří lidé se v uvedených šesti případech naštěstí nenechali podvést a o telefonátech údajných vnuků informovali policii. Po podvodnících intenzivně pátráme. Veřejnost, především seniory, upozorňujeme na podvodná jednání prozatím neznámých lidí, kteří seniory kontaktují vždy na pevné lince. Apelujeme na starší lidi, aby telefonáty s žádostí o půjčení financí prověřovali u dalších rodinných příslušníků, dále aby nebyli tolik důvěřiví a hlavně nikdy nedávali peníze lidem, které neznají. Jednání nepoctivců posuzujeme jako trestný čin podvod, za který trestní zákon ukládá v případě odcizení finanční částky do výše 50 000 korun dvouleté vězení, pokud suma přesáhne padesátisícovou hranici, jedná se o škodu větší a zákoník uvádí výši trestu odnětí svobody až na pět let.

 

7. března 2012, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem