Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Seniorku strhl na zem a utekl i s kabelkou

ČESKOLIPSKO – Pachatele loupeže zadržel duchapřítomný občan krátce poté, co okradl seniorku. 

Když se dne 2. prosince vracela seniorka na Českolipsku do svého bydliště, netušila, jak nepříjemná situace jí záhy potká. Ve chvíli, kdy procházela jednou z ulic, náhle ucítila, jak do ní někdo prudce strčil. V tu chvíli zavrávorala a nejen vzhledem ke svému věku, ale i tělesné konstituci upadla na zem. I přes prvotní šok cítila, že se jí někdo snaží násilně vytrhnout kabelku, kterou v tu dobu držela v pravé ruce. Ačkoliv se snažila majetek uchránit, její snaha byla marná a pachatel již záhy utíkal i s uloupenou kabelkou.

Seniorka se však nevzdala a začala volat o pomoc. A její volání se vyplatilo, neboť u ní zastavilo vozidlo a řidič se dotazoval, co se stalo. Vylíčila mu průběh celé události a muž přitakal, že jej zahlédl utíkat. Nelenili tedy ani minutu, řidič pomohl seniorce nasednout do vozu a společně se vydali pronásledovat onoho pachatele. Netrvalo dlouho, a když se muž objevil v jejich dohledu, řidič na nic nečekal, z vozu vystoupil a pachatele zadržel. Nenechal se zviklat ani jeho prosbami a sliby, že veškeré škody případně uhradí a následně jej předal policejní hlídce.

Díky tomu, že se řidič zachoval takto duchapřítomně a nebyl lhostejný k osudu seniorky, kabelka se jí vrátila i s celým obsahem. Pokud by se ochotnému občanovi nepodařilo muže zadržet, žena by byla okradena nejen o více jak deset tisíc korun, ale i o platební kartu či osobní doklady.

Zatímco této dámě jistě spadl kámen ze srdce, pachatel putoval do policejní cely a následně mu vyšetřovatel sdělil obvinění ze spáchání přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a zločinu loupeže. V případě pravomocného odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v trvání dvou až deseti let nepodmíněně.

Preventisté Libereckého kraje se seniory pravidelně diskutují na téma rizikového chování a nástrah, které na ně v dnešním světě „číhají“. Současně se snaží radit, jak se těmto rizikovým situacím vyhnout a být obezřetný, a to nejen ústní formou, ale i propagačními materiály, které si mohou odnést a mít stále na očích. Vzhledem k tomu, že opakování je matkou moudrosti, budou naši preventisté v uvedené činnosti nadále i pokračovat.


 

6.12.2021
nprap. Adéla Maňasová
Oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem