Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Seniorka přišla téměř o devadesát tisíc

SEMILSKO – Opakovaně upozorňujeme seniory, aby si do svých obydlí nepouštěli cizí osoby. 

Minulý týden v úterý 19. ledna krátce před polednem přijali policisté na lince 158 oznámení od 83leté ženy z Lomnice nad Popelkou, která uvedla, že jí byla neznámý pachatelem odcizena finanční hotovost ve výši 87.000,- Kč. Provedeným šetřením policisté a kriminalisté zjistili, že v tento den v době kolem jedenácté hodiny seniorka nechala vstoupit do domu neznámého muže, který jí sdělil, že jde zkontrolovat elektrospotřebiče. Během fiktivní kontroly ženě naúčtoval za provedené úkony 3.000,- Kč. Seniorka bohužel tuto částku vyndala před zraky neznámého muže předstírajícího kontrolu elektrospotřebičů z obálky uložené v obývacím pokoji a ve které měla své úspory – celkem 90.000,- Kč. Následně stále s neznámým mužem v zádech a třemi tisíci v ruce přešla do kuchyně. V tomto okamžiku jí muž sdělil, že musí ještě venku na domě zkontrolovat elektroměr. Do domu se ovšem již nevrátil. Po jeho odchodu seniorka zjistila, že tři tisíce, které měla pro něho připravené, v kuchyni zůstaly, ale obálka s finanční hotovostí 87.000,- Kč uložená v zásuvce v obýváku „zmizela“. Policisté z Oddělení obecné kriminality v Semilech, kteří nyní velmi intenzivně tento případ šetří, již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu krádež, za jehož spáchání hrozí pachateli trest odnětí svobody až na osm let.

Ve stejný den policisté ovšem v půl třetí odpoledne přijali ještě jedno oznámení od ženy také z Lomnice nad Popelkou, která uvedla, že její devadesátiletá maminka dopoledne pustila do domu neznámého muže, jenž uváděl, že má dvě nezaplacené faktury za elektřina a dvě nezaplacené faktury za plyn, kdy od bude muset demontovat elektroměr. Seniorka následně pustila do domu. Neznámý muž po ní požadoval podepsání nezjištěných dokumentů, což žena odmítla s tím, že není majitelkou domu a nic mu tedy podepisovat nebude. Během chvíle zřejmě naštěstí přišla do domu dcera seniorky, která muži sdělila, že žádné dluhy nemají a ať počká na manžela, že ten mu to vysvětlí.  Na tuto situaci muž reagoval tím, že si něco zapomněl, jede mu autobus a z domu odešel. Je pravděpodobné, že muž mohl mít v úmyslu dopustit se nějakého protiprávního jednání, čemuž se zřejmě příchodem dcery seniorky a jejím duchapřítomným jednáním zabránit.

Občané Lomnice nad Popelkou o těchto případech byli informováni prostřednictvím městského rozhlasu. Druhý den na základě této relace lomnické policisty o dalším podobném případu informovala 79letá seniorka. Žena uvedla, den předem u jejího domu zazvonil neznámý muž, který uvedl, že jde provést revizi elektřiny a elektrospotřebičů. Seniorka ho sice pustila do chodby, ale po té co jí sdělil, že tato revize bude stát 1.290,- Kč, chtěla vidět průkaz společnosti, kterou muž zastupuje, jinak mu žádné peníze nedá. Muž samozřejmě ženě žádný průkaz nepředložil a z místa odešel.

Tyto tři případy z Lomnice nad Popelkou ovšem musíme ještě doplnit o jeden s podobným scénářem, který se ve stejný den dopoledne kolem jedenácté hodiny stal také v Semilech. Pod záminkou zapisování elektřiny se neznámý muž dostal do domu 76leté ženy, po které požadoval přeložení faktury za elektřinu a zpřístupnění elektroměru. Poté si začal cosi zapisovat do desek a za „provedené úkony“ požadoval od seniorky zaplacení částky 1.350,- Kč. Jelikož tuto částku neměla žena u sebe v peněžence, musela před mužem tisícikorunovu bankovku sáhnout do obálky uložené pod talířkem v kuchyni. Připravené peníze na zaplacení revize ponechala v peněžence v kuchyni. Na to jí muž požádal, zda by šla ven a rozsvítila světla na dvoře a na chodbě s tím, že bude uvnitř poslouchat, zda neslyší nějaké jiskření…..Poté se vrátila a neznámý muž již stál venku a sdělil jí, že vyúčtování za odvedenou práci jí přijde poštou. Následně ovšem seniorka zjistila, že sice peněženka s penězi jí v kuchyni zůstala, ale obálka uložená pod talířkem je pryč. V odcizené obálce měla žena uložené dvě tisícové bankovky. V tomto případě byl skutek vzhledem k výši způsobené škody kvalifikován sice jako přestupek, ale vzhledem k dosud zjištěným skutečnostem s jím  a všemi případy z Lomnice nad Popelkou samozřejmě zabývají semilští kriminalisté.

Na základě dosud provedeného šetření nemůžeme vyloučit to, že uvedené případy mají mezi sebou určitou spojitost. Vzhledem k tomu, že se jedná o protiprávní jednání zaměřené na jednu z nejohroženějších skupin obyvatelů – seniorů, intenzivně prověřujeme veškeré poznatky k jednotlivým případům. Popisy jednotlivých neznámých mužů jsou odlišné. Pravděpodobně se jedná o více osob, které se tímto způsobem snaží dostat do obydlí seniorů. To co mají tyto osoby společné je to, že se snaží vystupovat důvěryhodně a chovají se slušně – a právě prostřednictvím tohoto chování využívají důvěřivost osaměle žijících starších lidí.

V souvislosti s těmito případy nyní žádáme o spolupráci i širokou veřejnost. Pokud má někdo z občanů jakékoliv poznatky k výše uvedeným případům, ať je sdělí policistům na kterékoliv služebně nebo telefonicky na bezplatnou linku 158.

Současně upozorňujeme všechny starší spoluobčany, aby si do svých obydlí nevpouštěli cizí osoby. Pokud se mají setkat s cizím člověkem, je nezbytně nutné, aby u takové schůzky nebyli nikdy sami a požádali o přítomnost na ní někoho blízkého, známého či souseda.


26. 1. 2021
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem