Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Senioři sobě

Slavnostní ukončení projektu prevence kriminality  

V dopoledních hodinách ve čtvrtek 15. ledna 2009 se sešli na Nové radnici v Brně lidé, kteří přispěli k bezpečnosti v Brně a na okrese Brno - venkov. Ptáte-li se jak? Odpověď je jednoduchá: nebyli lhostejní ke svému okolí.

Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje ve spolupráci s manažery prevence města Brna se rozhodli aktivně přistoupit k ochraně seniorů, kteří se každoročně stávají oběťmi trestné činnosti a také nezřídka oběťmi v dopravě.

Statistiky jsou alarmující, stále více agresorů neváhá přepadat seniory na ulicích, na chodbách domů, pod různými záminkami se je také snaží podvést a odcizit jim často i celoživotní úspory.  Že se nezdráhají starým lidem i ublížit, to je zřejmé.

Policie České republiky oslovila na podzim loňského roku obce a také absolventy Senior - akademie (projekt Městské policie v Brně). Nominovaní dobrovolníci z obcí i "Senior akademici" dostali nabídku jak pomoci  starým a bezbranným lidem ve svém okolí. Pomoc spočívala v předání  důležitých rad, informací, telefonních čísel a hlavně postupů bezpečného chování.

Policii ČR se přihlásila se necelá padesátka kurýrů. Tito vitální starší lidé  obětavě a ochotně přicházeli za svými sousedy a přáteli a předávali rady, které získali na specializovaném školení od policistů. Součástí projektu byla i ochrana seniorů v silničním provozu. Kurýři ochotně  olepovali francouzské hole a tašky svým přátelům a známým retroreflexními pásky, aby byli při zhoršené viditelnosti nepřehlédnutelní pro řidiče. Všechny potřebné materiály dostali kurýři prevence v praktických taškách přes rameno.

Čtvrteční dopoledne zazněla i zajímavá čísla a důležité informace, které si policisté a senioři vzájemně vyměnili. Odkud informace kurýři prevence získali?  Součástí návštěvy u svých starších sousedů bylo i vyplnění malé anketky zaměřené na bezpečí obydlí. Anketami tak byly osloveny takřka čtyři stovky respondentů. A tak se policisté např. dozvěděli, že většina seniorů má svůj byt či domovní dveře rodinného domku zabezpečeny řetízkem a kukátkem. Další informace z ankety ukázaly, že je důležité pracovat se seniory v oblasti prevence kriminality, protože ze všech  oslovených by 74 osob po zazvonění zvonku rovnou otevřelo. 

Poslední otázkou anketky bylo, zda považovali naši starší spoluobčané  získané informace za  přínosné. V drtivé většině byla odpověď ANO.

Ještě jednou a touto cestou: "Kurýři prevence - dobrovolníci, děkujeme Vám!"

Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová

Odkazy do noveho okna

seniori sobe 064

seniori sobe 064 

Detailní náhled

senioři

senioři 

Detailní náhled

senioři1

senioři1 

Detailní náhled

senioři3

senioři3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem