Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Senioři, pozor na nebezpečí internetu!

KRAJ - Královéhradečtí policisté ve svém projektu varují před nástrahami virtuálního prostředí. 

Senioři, pozor na nebezpečí online!Senioři, pozor na nebezpečí v online prostředí!O tom, že internet ovládl komunikaci a vzájemnou interakci lidské populace po celém světě, není žádných pochyb. Virtuální prostředí láká svou rozmanitostí, objemem informací, rychlostí odezvy, ale také anonymitou a téměř neomezenými možnostmi, což si bohužel uvědomuje i stále více podvodníků, kteří i v tomto virtuálním světě napadají ty nejzranitelnější skupiny obyvatel, jimiž jsou právě senioři.

Projektem "Senioři, pozor na nebezpečí v online prostředí" se snažíme zmírnit tyto nevýhody dříve narozených. Ze statistik vyplývá, že internet v dnešní době využívá více lidí staršího a seniorského věku, z policejních statistik pak vyplývá také to, že se tam stále častěji stávají terčem podvodných útoků. V rámci našeho projektu jsme připravili materiály, kterými jsme zacílili právě na tyto na aktivní seniory, kteří se naučili pracovat s elektronickými médii a využívají online prostředí, ale nejsou dostatečně obeznámeni s nebezpečím, které jim tam hrozí.

Předáváme v něm seniorům informace, rady i doporučení, aby se na internetu naučili chovat bezpečněji a vyhýbali se rizikové komunikaci, podobně jako v reálním světě. A jak se mohou senioři k preventitvním materiálům dostat? Vždy po přednášce či besedě s policejními preventisty dostanou posluchači dvoudílnou sadu preventivních materálů, aby si mohli ještě dále upevňovat získané informace o bezpečnějším chování ve virtuálním prostředí. Do rukou se jim dostane letáček s důležitými radami a návody, jak se chovat bezpečněji, ale hlavně také utěrka na brýle či mobilní telefon, kam jsme shrnuli ty nejdůležitější zásady.

Za hlavní nosné médium sdělovaných informací jsme po zkušenostech z minulých let s projektem "Senioři, pozor, kdo je za dveřmi",  zvolili právě trvanlivé a víceúčelové textilní utěrky na brýle, které ovšem mohou stejně dobře posloužit aktivním seniorům k vyčištění tabletu či mobilního telefonu. Na ně jsme vytiskli ty nejdůležitější zásady bezpečnosti při užívaní elektronickch přístrojů ke komunikaci, nakupování, placení apod. Při každém použití si tak vlastníci této víceúčelové utěrky znovu a znovu opakují rady, jak se co nejlépe ve virtuálním prostředí vyznat, nedat se oklamat, nenechat se napálit, ani nedovolit nikomu zneužít jejich jméno, adresu či bankovní údaje.

A tak (nejen)senioři pamatujte: 

INTERNET BEZPEČNĚ  NEPOSÍLAT ÚDAJE - NIKOMU   NEPŘEPOSÍLAT SMSKY
SILNÁ HESLA NEFOTIT KARTY NIKOMU NEVĚŘIT

Za dobu trvání projektu od poloviny roku 2021 policejní preventisté napříč celým Královéhradeckým krajem na svých přednáškách a při akcích pro veřejnost již oslovili více, než 2.500 seniorů. Všichni se zájmem nejen vyslechli rady a doporučení, ale s povděkem kvitovali i dobrý nápad, jak si je uchovat v (externí) paměti na později. 

kpt. Mgr. Eva Prachařová
koordinátorka prevence
29. 11.2021
 

Odkazy do noveho okna

Senioři, pozor na nebezpečí online!

Senioři, pozor na nebezpečí online! 

Detailní náhled

Senioři, pozor na nebezpečí online!

Senioři, pozor na nebezpečí online! 

Detailní náhled

Senioři, pozor na nebezpečí online!

Senioři, pozor na nebezpečí online! 

Detailní náhled

Senioři, pozor na nebezpečí online!

Senioři, pozor na nebezpečí online! 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem