Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Senioři pozor!

Jihočeský kraj - Podezřelí volající lákali ze starších lidí peníze. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Senioři, zbystřete. Ročně řeší policisté několik desítek případů, kdy se obětí trestné činnosti stanou senioři. Pokuste se svou vlastní obezřetností tomu předejít a dodržujte základní rady a tipy, jak se nestát obětí podvodu.

Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k Vašim penězům. Chtějí vniknout do Vašeho bytu a pokud z Vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak Vás okrást.

Jen během včerejšího dne zaznamenali policisté v Jihočeském kraji, konkrétně v jedné obci na Prachaticku a v jedné na Českokrumlovsku, dva obdobné případy, kdy na pevnou telefonní linku zavolal staršímu muži, resp. starší ženě neznámý volající, který se vydával za notáře, resp. příbuzného  a požadoval po nich vydání finanční hotovosti, kterou potřebuje s tím, že si pro peníze někdo přijede. Jednalo se o částku ve výši několika set tisíc korun. V obou případech se senioři zachovali na výbornou. Okamžitě o podezřelém telefonátu informovali své příbuzné, kteří věc začali řešit. K žádnému trestnému činu tak v těchto dvou případech nedošlo. 

Policisté i v souvislosti s těmito dvěma případy chtějí varovat starší občany, především ty, kteří mají pevnou telefonní linku, aby byli velmi obezřetní.  Podvodníci používají různé legendy a záminky, pod kterými se chtějí vetřít do Vašeho bytu. Podvodníci se někdy představí  jako vnuk, synovec či jiný příbuzný a žádají finanční hotovost ať už pro advokáta, který jim vyřizuje výhodnou koupi nového domu či bytu a nebo uvedou, že se jim stala dopravní nehoda, že jsou v pořádku, ale peníze potřebují například na odtah a opravu auta. Dále uvedou, že pro peníze pošlou svého kamaráda. V poslední době pak policisté zaznamenali případy, kdy peníze nakonec u poškozeného seniora vyzvedlo vozidlo taxi služby.

Buďte proto opatrní! Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu a nikdy hned neotevírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.

Pořiďte si panoramatické kukátko, které Vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.

Zvoní-li opravář, pracovník úřadu nebo jiných služeb, nechte si předložit služební průkaz úřadu nebo instituce, na kterou se odvolává a zavolejte tam. Máte-li pochybnosti, služby odmítněte. Hlavně nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte, ve většině případů jde totiž o podvod.

por. Ing. Štěpánka Uhlířová, krpc.pio@pcr.cz

28. února 2019

vytisknout  e-mailem