Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

„Senioři online“

MS kraj - Dvouměsíční výjimečný cyklus preventivních besed online pro seniory skončil 

Pandemie koronaviru přinesla také potřebu hledání nových způsobů zajištění obvyklých preventivních aktivit. Osobní setkávání se seniory nebylo možné, docházelo ke ztrátě jejich osobních kontaktů, možnost komunikace byla omezena. Trestnou činnost páchanou na seniorech však pandemie nezastavila, v osvětových a informačních aktivitách pro seniory jsme pokračovali různými, novými postupy. Senioři náleží mezi zvlášť zranitelné oběti. Jednou ze zcela nových možností preventivních aktivit byly online besedy pro seniory. V kýžené komunikaci jsme pokračovali tímto netradičním způsobem díky vstřícnosti obecně prospěšné společnosti „Právě teď!“

Ve spolupráci oddělení prevence Policejního prezidia ČR a oddělení prevence Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje tak vznikl zcela unikátní, pilotní dvouměsíční cyklus online besed pro seniory. Témata jsme volili napříč spektrem protiprávního jednání, jak toho nejčetnějšího, tak toho nebezpečného. Senioři se dozvěděli informace k bezpečnému pohybu po komunikacích, jak předcházet podvodům či jak se nestát obětí trestné činnosti páchané prostřednictvím internetu i mnohé další. Zajímavostí pak byla virtuální procházka Muzeem Policie České republiky s komentářem o policejní historii. Cyklus besed byl zahájen v dubnu a skončil v červnu 2021 přednáškou k závažnému tématu domácího násilí. Po skončení cyklu besed jsme k seniorům směřovali také preventivní materiál (křížovky aj.), jehož prostřednictvím si mohou senioři získané vědomosti zopakovat.

Naše poděkování tak náleží obětavým spoluzakladatelkám obecně prospěšné společnosti Právě teď!, stejně jako zvídavým a současně pozorným účastníkům našeho cyklu online besed. Výjimečný dvouměsíční cyklus online besed pro nás byl nejen cennou profesní zkušeností, ale stejně tak přínosem osobním. Poděkování náleží i zástupcům subjektů, podílejícím se na některých specifických tématech, vedoucí Intervenčního centra Ostrava, krajskému koordinátorovi BESIP pro Moravskoslezský kraj a edukátorovi Muzea Policie České republiky.

A pro ty seniory, kteří třeba besedy nestihli, ale chtěli by je zhlédnout, nabízíme přehled všech témat, spolu s odkazy k jednotlivým besedám.

Seznámení seniorů se službou Policie České republiky, jednotlivé služby
Senioři v dopravě
Jak přílišná důvěra způsobila šok (jak se nestát obětí podvodů)
Kterak senioři internet užívali (bezpečná komunikace seniorů na internetu)
Tajemství kriminalistiky
Jak příležitost dělá zloděje aneb proč kabelku raději nebránit
Virtuální procházka Muzeem Policie České republiky
O vyměněném synovi (domácí násilí páchané na seniorech)
 

mjr. Mgr. Gabriela Pokorná
kpt. Bc. Ondřej Penc
2. července 2021                                                                                     

                                                   

vytisknout  e-mailem