Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Senioři, nedůvěřujte a navíc prověřujte!

ZLÍNSKO: Kriminalisté šetří šest případů podvodů na seniorech.  

Kriminalisté ve Zlínském kraji evidují za uplynulý měsíc šest případů okradených seniorů. Staří lidé tak přišli v srpnu díky zlodějům téměř o sto dvacet tisíc korun. Tři případy se staly ve Zlíně, dva ve Valašském Meziříčí a jeden v Kroměříži. Čtyřikrát obelstily důchodce ženy, třikrát muži, kteří v jednom případě kradli ve dvojici. Pachatelé použili k oklamání seniorů téměř vždy stejný scénář. Nejdříve se pod LEGENDOU vloudili do obydlí své budoucí oběti, pak využili její nepozornosti a v nestřeženém okamžiku kradli.
 
O téměř šedesát tisíc korun okradla čtyřiaosmdesátiletou ženu ze Zlína mladá žena, která se vydávala za pracovnici energetické společnosti, jménem které “přišla ženě vrátit přeplatek za elektřinu“. Okradená seniorka legendě uvěřila, pozvala podvodnici domů, ta jí v nestřeženém okamžiku ukradla z kuchyňské linky obálku s penězi, kterou si zde poškozená před tím položila.
Stejnou legendu použila tento týden v úterý asi pětadvacetiletá žena menší postavy, blond vlasů, světlé pleti k oklamání šestasedmdesátileté ženy ze Zlína. Seniorka sice nepustila podvodnici k sobě domů, ale když odešla do obývacího pokoje pro rozpis plateb za elektřinu, o kterou ji pachatelka požádala, vstoupila mladá žena otevřenými dveřmi do bytu a ukradla důchodkyni peněženku z kabelky, kterou měla odloženou za dveřmi. Pachatelka si sice v tomto případě přišla pouze na sto padesát korun, ale i tentokrát mohla nerušeně krást.
Podobně přišla o tři tisíce korun osmaosmdesátiletá žena z Kroměříže. Dva údajní zaměstnanci energetické společnosti jí sebrali mobilní telefon a dva tisíce korun. I zde pachatelé využili důvěry a nepozornosti staré paní.
Neznámá pachatelka okradla ve Valašském Meziříčí osmdesátiletou ženu, která uvěřila, že jí přibližně třicetiletá, dobrosrdečná žena chce prodat vitamínové doplňky. Prodej však použila podvodnice jako záminku k získání důvěry poškozené. Když si seniorka prohlížela nabízené zboží, ukradla jí zlodějka šperky za téměř třicet tisíc korun.
Pod další často používanou legendou přišla o dvacet tisíc korun čtyřiaosmdesátiletá žena ze Zlína. Uvěřila mužskému hlasu v telefonu, který se vydával za jejího bratra. Seniorka poslala peníze po třetí osobě, kterou za ní údajný bratr v telefonu poslal.
 
Podvodné jednání na seniorech je jednou z nejčastěji páchaných trestných činností na této sociální skupině. Naším úkolem je předcházet trestné činnosti. Proto se naši policisté stále častěji vydávají za seniory do jejich domovů a upozorňují je na nebezpečí, která jim od podvodníků hrozí. Také se s našimi seniory setkáváme na přednáškách a besedách.
 
Jak se vyhnout nebezpečným podvodníkům a nestát se další obětí?
 
  • Nedůvěřujte, ale prověřujte!
  • Nevěřte cizím lidem!
  • Nevpouštějte cizí lidi k sobě domů!
  • Nenechte se nalákat na hezké řeči, možné výhry, peněžní dary či vratky peněžních záloh od různých společností. Jsou to jen záminky (legendy), jak se dostat k vám domů!
  • Jestliže se i přes tyto rady stanete obětí podvodu či jiné trestné činnosti, volejte co nejdříve policii na bezplatnou linku 158.

2. září 2011, por. Mgr. Josef Havela

 

vytisknout  e-mailem