Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Senioři, nedejte se II – Senior PREVETOUR 2023

KRAJ KRÁLOVÉHRADECKÝ - Interaktivní divadlo pro seniory již podruhé, tentokrát věnované prevenci kriminality v prostředí internetu. 

Senioři nedejte sePolicejní preventisté v Královéhradeckém kraji se po roce znovu sešli ke spolupráci se souborem Divadlo VeTři, s nímž v loňském roce pro seniory uspořádali sérii interaktivních představení, zaměřených na prevenci kriminality, zejména na zvýšení jejich návyků bezpečného chování. Projekt, který společně realizují, je pokračováním úspěšného loňského projektu s názvem „Senioři, nedejte se!“, a proto dostal název „Senioři nedejte se II – Senior prevetour“. Nyní se nachází ve stádiu příprav, na samotná představení se mohou senioři těšit v měsících říjnu a listopadu 2023.

Tématem letošního interaktivního divadla, které je opět zcela věnováno divákům dříve narozeným, bude prevence kriminality ve spojení s počítači, mobilními telefony, internetem a dalšími elektronickými přístroji. Kyberkriminalita, která nejen v Královéhradeckém kraji, ale v celé České republice meziročně vzrostla o více, než 100%, je neblahým fenoménem, který se negativně dotýká celé české populace, včetně seniorů. Senioři mnohdy nemají dostatek informací, aby mohli rozpoznat, když se je někdo snaží oklamat a okrást. Vzhledem k tomu, že senioři již celkem běžně užívají prostředky elektronické komunikace a pohybují se v online prostoru i na sociálních sítích zaměřili jsme se právě na příběhy, které jim odhalují a pro ně pojmenovávají nebezpečí virtuálního světa.

I letos se mohou dříve narození návštěvníci těšit na několik divadelních scének, jejichž obsahem budou hrané příhody, založené na skutečných případech. Herci interaktivního divadla společně s policejními preventisty opět způsobem jim vlastním, tedy humornou formou, poukáží na špinavé triky internetových podvodníků. Seznamování či investování po internetu je běžnou záležitostí. Ovšem, pokud by si chtěl dopisovat americký voják, lékař v Jemenu, pilot na misi a začal žádat o různé platby, je na místě zpozornět. Nabízené raketově vysoké výdělky na investiční platformě, kterou je třeba naistalovat do svého počítače, by také měly vyvolat oprávněné pochyby. Telefonát bezpečnostního experta banky či dokonce policisty kvůli záchraně peněz na účtu, jak čtenář již tuší, je opět dalším trikem.

Jak tyto a další triky odhalit a nepodlehnout, to se dozvědí diváci v deseti městech Královéhradeckého kraje. Co mohou návštěvníci očekávat? Interaktivní divadelní představení pro seniory obsahuje hrané scénky, kdy herci předvádějí nebezpečné situace, do kterých se mohou senioři dostat. Nenásilnou formou jsou přitom do děje zapojováni také diváci, tedy senioři samotní. Po každé scénce následuje beseda s policejním preventistou, kdy jednotlivé situace mají možnost rozebrat, vyslechnout si rady, vedoucí k bezpečnějšímu chování, a v neposlední řadě si mohou odnést preventivní materiály. Materiály, které pro ně policisté připravili, jsou nejen v podobě letáků, pro seniory jsou připravena třeba i praktická pouzdra na doklady, nebo hadřík na brýle, vše samozřejmě v kombinaci s natištěnými preventivními radami a důležitými telefonními čísly.

Jak se pohybovat ve virtuální komunikaci bezpečněji se přijďte podívat a zažít i vy. Projekt bude začínat v úterý 24. 10. 2023 představením v Komunitním centru v Kostelci nad Orlicí, které bude pro seniory připraveno na 10.00 hodinu. Vstup je zdarma na všechna představení.

Délka jednotlivých představení je v rozmezí od 60 do 90 minut. Tento projekt Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje finančně podpořil odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra částkou 150.400 Kč, za níž byly financovány náklady na představení a preventivní materiály.

leták-plakát 2023plakát 2023Seznam míst a termínů (změny vyhrazeny):

  • 24. 10. 2023 Kostelec nad Orlicí, od 10.00 hodin, Komunitní centrum
  • 24. 10. 2023 Dobřany, od 15. 30 hodin Sokolovna
  • 25. 10. 2023 Trutnov, od 13.00 hodin, Národní dům
  • 25. 10. 2023 Pilníkov, od 16.00 hodin, Restaurace u Slunce, kulturní sál
  • 31. 10. 2023 Jičín, od 10.00 hodin, Biograf Český Ráj
  • 31. 10. 2023 Nová Paka, od 14.00 hodin, Komunitní centrum Novopacký        Klášter
  •   1. 11. 2023 Chlumec nad Cidlinou, od 10.00 hodin, Klicperův dům
  •   1. 11. 2023 Nechanice, od 13.00 hodin, Kulturní dům
  •   7. 11. 2023 Police nad Metují, od 10.00 hodin, Pellyho domy
  •   7. 11. 2023 Jaroměř, od 14.00 hodin, Městské divadlo

Bližší informace o jednotlivých představeních budou zveřejněny i na informačních platformách jednotlivých organizátorů.

kpt. Mgr. Eva Prachařová,
koordinátorka prevence
26. 7. 2023

vytisknout  e-mailem