Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

SENIORFEST

LITOMĚŘICE – Zaostřeno na kyberprostor. 

V neděli 19. června 2022 probíhal na litoměřickém výstavišti první ročník naučně zábavného festivalu s názvem SENIORFEST určeného především osobám staršího věku. Formou zábavy a praktických ukázek jim byly předávány informace důležité pro jejich věkovou kategorii.
Na společném stanovišti Policie ČR, města Litoměřice a MP Litoměřice se senioři mohli dozvědět informace o rizicích, které jim přináší dnešní doba prostřednictvím internetu, mobilních telefonů a dalších komunikač32.jpgních technologií. Mohli shlédnout preventivní film zaměřený na tuto problematiku. Dále si mohli vyslechnout preventivní informace jak se vyhnout nástrahám spojeným s využíváním kyberprostoru. Byli seznámeni s nejčastějšími legendami ze současné doby, které využívají podvodníci k získání peněz.

Velmi častou legendou poslední doby je právě „falešný bankéř“, který svou oběť kontaktuje s legendou napadení jejího bankovního účtu. Následně na oběť naléhá, že je potřeba co nejrychleji převést finanční prostředky na tzv. bezpečný účet, s čímž bude samozřejmě nápomocen. Poté následují kroky, které mohou poškozeného připravit o veškeré úspory. Více naleznete ZDE.

Vzhledem k tomu, že na středu 15. června připadl letos Evropský den proti vloupání, varování se týkalo i rizik spojených s vloupáním do obydlí.

Již evidované případy ukazují, že nejčastější cestou pachatele při vloupání do obydlí jsou vstupní dveře, balkonové dveře nebo okna, které nejsou často majiteli řádně zabezpečeny. Pachatelé navíc postupují velmi rychle. Překonání běžných nezamčených dveří trvá do 5 sekund, u bezpečnostních neuzamčených dveří se čas pohybuje kolem 15 sekund. Přes mikro ventilaci oken se pachatel do bytu či domu dostane přibližně za jednu minutu.

V letošním roce, v období od 1. 1. do 31. 5., policisté v rámci Ústeckého kraje zaregistrovali 67 vloupání do rekreačních objektů. V loňském roce za stejné období evidujeme 49 případů.

U vloupání do bytů a rodinných domů bylo letos za prvních pět měsíců oznámeno 141 případů, loni 109.

Více informací Evropskému dni proti vloupání naleznete ZDE.

Věříme, že seniorům se na našem stanovišti líbilo, což dokazovala i živá diskuze a velké množství dotazů. Již se těšíme na další ročník, který bude tematicky zaměřen na prevenci kriminality podle aktuální situace.

21. června 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

SENIORFEST

SENIORFEST 

Detailní náhled

SENIORFEST

SENIORFEST 

Detailní náhled

SENIORFEST

SENIORFEST 

Detailní náhled

SENIORFEST

SENIORFEST 

Detailní náhled

SENIORFEST

SENIORFEST 

Detailní náhled

SENIORFEST

SENIORFEST 

Detailní náhled

SENIORFEST

SENIORFEST 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem