Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Senior přišel o dvacet tisíc korun

PELHŘIMOVSKO: Pachatelka tvrdila, že jde vrátit přeplatek za vodu 

Pelhřimovští kriminalisté prověřují trestný čin, jehož obětí se stal čtyřiadevadesátiletý muž. Pachatelka se mu do bytu vloudila s legendou, že jde zkontrolovat vodoměr, a odcizila mu dvacet tisíc korun. Po ženě kriminalisté pátrají.

V pátek 27. května před patnáctou hodinou přijali policisté oznámení o krádeži, ke které došlo v Pelhřimově. Čtyřiadevadesátiletý senior seděl odpoledne na lavičce před bytovým domem, kde ho oslovila neznámá žena s tím, že musí v jeho bytě zkontrolovat vodoměr. Muž s ní proto odešel do svého bytu, kde žena předstírala kontrolu vodoměru. Poté seniorovi sdělila, že mu vrátí přeplatek za vodu ve výši jeden tisíc korun, ale má pouze pětitisícovou bankovku. Poté sledovala, kam si senior jde pro peníze a ve chvilce nepozornosti mu odcizila obálku s dvaceti tisíci korunami.

Policisté okamžitě po přijetí oznámení vyjeli na místo, kde provedli ohledání a prvotní šetření k osobě pachatelky. Kriminalistický technik zajistil stopy. Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a po pachatelce intenzivně pátrají.

V souvislosti s tímto případem policisté opětovně upozorňují seniory, aby byli velmi obezřetní při kontaktu s neznámými lidmi. Cizí lidi by vůbec neměli pouštět do svých domů a bytů. V případě, že někdo tvrdí, že je zaměstnancem nějaké instituce, je dobré si tuto informaci telefonicky ověřit v sídle organizace. Je také vhodné, aby v případě takovýchto návštěv, byl v bytě přítomen ještě někdo další, například z rodiny, soused a podobně. Starší lidé by také měli mít na paměti, že firmy jako vodárny, plynárny a další energetické společnosti rozhodně nevyřizují doplatky a přeplatky hotově prostřednictvím pracovníků navštěvujících domácnosti. Pokud vám neznámý člověk tvrdí, že vám nese peníze, jedná se v naprosté většině případů o podvodníka.  

por. Bc. Monika Pátková, komisař

30. května 2016

vytisknout  e-mailem