Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Semtex, zbraně, náboje

Praha 26. října 2011 – Detektivové ÚOOZ obvinili muže z Plzně z nedovoleného ozbrojování. Prodávat měl i semtex. 

          Případem s krycím názvem „VEGA“ se detektivové ÚOOZ zabývali od konce dubna letošního roku, kdy získali informace o tom, že v kriminálním prostředí je nabízeno neznámou osobou větší množství plastických trhavin spolu s rozbuškami a dalším pyrotechnickým materiálem.
 
          Případu byla ze strany ÚOOZ věnována od počátku velká pozornost. Bylo jasné, že pokud se operativní informace potvrdí, je třeba jednat rychle a velmi obezřetně. Detektivové si byli vědomi toho, že v takovém případě by mohlo na jedné straně hrozit zneužití nabízeného zboží k nejzávažnější trestné činnosti, na straně druhé, v případě náhodné iniciace, v důsledku neodborné manipulace k ohrožení životů a zdraví dalších osob.
 
          Detektivům se v poměrně krátké době podařilo získat v kriminálním prostředí informace ke konkrétní osobě, která by toto „horké“ zboží měla nabízet. Podezřelým se stal devětapadesátiletý občan Srbské republiky, trvale žijící v Plzni. Vzhledem k nebezpečnosti nabízeného zboží bylo třeba co nejrychleji nejen zadokumentovat případnou trestnou činnost, ale především zajistit nabízený materiál. Detektivové ÚOOZ proto po pečlivé přípravě a proniknutí do zájmového prostředí přistoupili k tzv. „předstíranému převodu“ a od podezřelého v červnu nakoupili cca 8 kilogramů plastických trhavin s příslušenstvím k jejich iniciaci (cca 5,5 kg trhaviny TNT a 2,5 kg trhaviny SEMTEX). Následně byly stejným způsobem od podezřelého zakoupeny i dva samopaly vzor 58 se sklopnými pažbami, bez výrobního čísla a dále náboje odpovídající ráže.
 
          K samotnému zadržení podezřelého přistoupili detektivové společně se zásahovou jednotkou Krajského ředitelství Policie ČR Plzeňského kraje v ranních hodinách dne 5. října 2011 v centruRokycan. Následné domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor odhalily další stovky nábojů různého druhu i ráže. Kromě jiného bylo například zajištěno cca 700 kusů střeliva do odstřelovacích zbraní, používaných speciálními policejními a armádními zásahovými jednotkami.
 
          Zadržený muž byl obviněn z nedovoleného ozbrojování dle § 279 odst. 3, písm. a), odst. 4, písm. b) trestního zákoníku. Trestné činnosti se podle obvinění dopustil tím, že nezákonně přechovával a pro jiného za úplatu opatřil výbušninu a další pyrotechnický materiál ve větším rozsahu a zbraně hromadně účinné.
 
          Obviněný je stíhán vazebně. V případě prokázání viny mu hrozí až osm let odnětí svobody. Věc dozoruje Okresní státní zastupitelství Plzeň – město.

vytisknout  e-mailem