Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Seminář prevence 2019

MS kraj – již 5. ročník setkání preventistů 

Včerejšího dne se v Ostravě uskutečnil již pátý pracovní seminář moravskoslezských „preventistů“. Speciální tým byl v roce 2016 zřízen v rámci moravskoslezské policie a čítá více jak šest desítek policistů, specializujících se právě na preventivní aktivity. Na každém obvodním oddělení policie tak působí minimálně jeden člen týmu.

V úvodu setkání náměstek ředitele krajského ředitelství pro vnější službu, plk. Mgr. Radím Daněk, zmínil úlohu prevence a přítomným poděkoval. Specialisté krajského ředitelství následně předestřeli policistům nejnovější trendy z oblasti prevence kyberkriminality a drogové problematiky. 

V souvislosti s aktivním preventivním působením například u seniorů, lze ze statistiky uvést, že v loňském roce jsme v regionu prověřovali 56 trestných činů podvodů spáchaných na seniorech. Nejčastěji užili pachatelé legendy „VNUK“ a to celkem v 25 případech (peníze vydali senioři „pouze“ ve třech z nich a škoda přesáhla 500 000 korun). Pokud by peníze senioři vydali ve všech uvedených případech, škoda by přesáhla 2 290 000 korun. 

Každoročně moravskoslezští preventisté realizují stovky preventivních aktivit vůči různým cílovým skupinám (detailněji zde: http://www.policie.cz/clanek/nestante-se-obeti.aspx).

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence
por. Mgr. Lukáš Kendzior
25. dubna 2019
 

vytisknout  e-mailem