Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Seminář na téma návykové látky

BEROUNSKO – Vzdělávání v oblasti prevence je pro nás prioritou. 

Berounští policisté uspořádali ve spolupráci S Národní protidrogovou centrálou SKPV PČR na konci listopadu roku 2023 odborný seminář, jehož hlavním tématem byly návykové látky. Pozvání na seminář obdrželi mimo policistů také strážníci městských policií, školní metodici prevence, metodici prevence z MěÚ Beroun a MěÚ Hořovice a pracovnice Probační a mediační služby Beroun.

Ve více než třech hodinách se účastníci dozvěděli, jaké jsou aktuální trendy v oblasti návykových látek, charakteristiku tuzemské a mezinárodní drogové scény. V navazující části se posluchači dozvěděli, jaké právní normy upravují problematiku návykových látek. Vzhledem k tomu, že drtivá většina účastníků byli odborníci, kteří v rámci prevence působí ve školských zařízení, se přednášející věnovali rovněž primární drogové prevenci včetně zákonného testování nezletilých.

V průběhu přednášky měli možnost posluchači pokládat přednášejícím dotazy. Nejvíce otázek bylo cíleno na problematiku nálezu podezřelých látek, intoxikace dětí a rovněž možná právní úprava školního řádu směrem k návykovým látkám. Diskuze byla dále vedena i nad možnostmi ochrany zdraví žáků s ohledem aktuální, nedostatečnou právní úpravu některých problematických látek, které se začínají čím dál více rozšiřovat na veřejnosti i mezi dětmi mladšími 18 let.

S ohledem na vývoj drogové scény, snižování věku tzv. prvouživatelů návykových látek a nedostatečném povědomí o této problematice nejen dětí ale i dospělých, považujeme vzdělávání v této oblasti za jednu z našich priorit. V rámci primární prevence vstupujeme do škol s programem Tvoje cesta načisto a snažíme se mládeži rozšiřovat vědomí o rizicích užívání návykových látek a o trestně právních důsledcích. Rovněž se je vhodným způsobem snažíme motivovat ke zdravému životnímu stylu a vlastní odpovědnosti. Jen v loňském roce prošla tímto programem na Berounsku zhruba jedna tisícovka dětí ze základních a středních škol. Ze strany policejních preventistů probíhá v této problematice i edukace dospělých, resp. rodičů.

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka PČR ÚO Beroun
4. ledna 2024

Odkazy do noveho okna

Odborný seminář

Odborný seminář 

Detailní náhled

Odborný seminář

Odborný seminář 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem