Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Seminář k novému zákonu o obětech trestných činů

Policie ČR uctila Evropský den obětí zločinu, který připadá na 22. únor jako připomínka podepsání Charty práv obětí v roce 1990 ve Velké Británii, odborným seminářem k novému zákonu o obětech trestných činů.  

Seminář se konal dne 21. února 2013 v budově Policejního prezidia ČR a byl určen především policistům ze služby kriminální policie a vyšetřování, policejním psychologům a krizovým interventům, kteří jsou vyškoleni k první psychologické pomoci obětem.
 
Byla tím tak zahájena příprava policie na uvedení jednotlivých ustanovení zákona do praxe. Zákon nově upravuje práva obětí trestných činů, poskytování peněžité pomoci obětem trestných činů státem a vztahy mezi státem a subjekty, které poskytují služby obětem trestných činů. Nově například mají Policie České republiky, orgány činné v trestním řízení a subjekty zapsané v registru poskytovatelů pomoci obětem trestných činů povinnost srozumitelným způsobem informovat oběť o jejích právech a umožnit jí jejich plné uplatnění. Na žádost oběti jsou tak povinny učinit i opakovaně. Bude proto nutné vytvořit zcela nové informační materiály pro oběti a proškolit policisty. Dále je policie podle zákona povinna spolupracovat při poskytování pomoci obětem se subjekty poskytujícími pomoc obětem trestných činů. Zákon také mimo jiné ukládá policii, aby výslech zvlášť zranitelných obětí v přípravném řízení prováděla osoba k tomu vyškolená atd.
 
Zahájení se ujal vedoucí psycholog policie plk. Mgr. Vladimír Voska, jehož oddělení toto setkání organizovalo. Postupně se svými příspěvky vystoupili autor zákona doc. JUDr. Tomáš Gřivna, Ph.D., právník analyticko-legislativního odboru Policejního prezidia pplk. JUDr. René Šlesinger, prezidentka Bílého kruhu bezpečí Mgr. Petra Vitoušová a prorektorka Policejní akademie ČR doc. PhDr. Ludmila Čírtková, CSc.
 
Odborný seminář poctil svou účastí také policejní prezident plk. Mgr. Martin Červíček, který všem, kteří se podílejí na krizové intervenci a zkvalitňování přístupu policie k obětem obecně, poděkoval a ocenil, že svou činností pomáhají naplňovat smysl hesla „pomáhat a chránit“. Zdůraznil, že i bez ohledu na novou zákonnou normu se policie snaží zohledňovat potřeby obětí. Již od poloviny roku 2010 je v policii totiž zaveden systém pomoci obětem trestné činnosti a dalších mimořádných událostí. Za tu dobu policejní psychologové či krizoví interventi vyjeli v rámci 2 473 událostí celkem 2 967 krát a poskytli pomoc 5 402 obětem.
 
Při této příležitosti předala prezidentka Bílého kruhu bezpečí Mgr. Petra Vitoušová policejnímu prezidentovi dopis s nabídkou rozšíření spolupráce mezi policií a BKB a ocenila dosavadní výbornou spolupráci.  



plk. Mgr. Vladimír Voska
vedoucí psycholog
Policejní prezidium ČR
22. února 20

 

Odkazy do noveho okna

Seminář 01

Seminář 01 

Detailní náhled

Seminář 02

Seminář 02 

Detailní náhled

Seminář 03

Seminář 03 

Detailní náhled

Seminář 04

Seminář 04 

Detailní náhled

Seminář 05

Seminář 05 

Detailní náhled

Seminář 06

Seminář 06 

Detailní náhled

Seminář 07

Seminář 07 

Detailní náhled

Seminář 08

Seminář 08 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem