Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Seminář „Aktivní útočník ve školském zařízení“

OLOMOUCKÝ KRAJ – Pozvání na školení přijalo bezmála pět desítek zástupců šumperských a jesenických škol. 

Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje ve spolupráci s odborem školství a mládeže Krajského úřadu Olomouckého kraje uspořádalo včerejšího dne seminář na téma „Aktivní útočník ve školských zařízeních“. Školení primárně určené pro pedagogické i nepedagogické pracovníky základních a středních škol se uskutečnilo v Šumperku v prostorách Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy.

Celý program vedli plukovník Jan Grmolenský, major Miroslav Mokoš, oba z odboru služby pořádkové policie krajského ředitelství a podporučík Drahomír Bureš z oddělení hlídkové služby Prostějov. Posluchačům přiblížili problematiku aktivního útočníka a vysvětlili, čím je takový útok specifický. Stěžejní část programu byla zaměřena na zvládnutí ozbrojeného útoku ve školském zařízení a na činnost a způsob komunikace s policií po zahájeném útoku. Dále policejní specialisté předali doporučení, jak se nejlépe zachovat v situaci útoku. To vše v souladu se strategií U S B – „Utíkej, schovej se, bojuj!“, kterou policie představila veřejnosti již v předchozích letech. Blíže v následujícím odkazu: https://www.policie.cz/clanek/ochrana-mekkych-cilu.aspx.

Chybět samozřejmě nemohly ani informace o prevenci útoku a jeho odhalení v přípravné fázi. Neméně důležitou byla také vzájemná diskuze s pedagogy. Obdobná školení probíhala již minulých letech a další nejbližší semináře pro pedagogy z Olomoucka, Přerovska a Prostějovska se uskuteční v Olomouci během letošního března.

nprap. Bc. Markéta Kallerová
27. února 2024

vytisknout  e-mailem