Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Semilští kriminalisté obvinili cizince z výtržnictví

SEMILSKO - Několik incidentů na veřejnosti řešili policisté během měsíce dubna letošního roku s 50letým cizincem v Harrachově. 

Občany města Harrachov a také policisty potrápil během měsíce dubna několikrát 50letý cizinec, který se různě pobýval v obci Harrachov. Cizinec nemá na území České republiky hlášené žádné místo pobytu a po Česku se pohybuje bez cestovního dokladu. Rovněž zde také nikde nepracuje. 

Během měsíce dubna se opakovaně  v centru Harrachova na veřejných místech dopouštěl hrubých neslušností. Zpravidla si dal alkohol, který si nakoupil v místní prodejně a následně se nevhodně choval na veřejných prostranstvích. Opilý se povaloval na zemi, močil na veřejnosti, vulgárně nadával kolemjdoucím a na přivolané policisty byl agresivní a nespolupracoval s nimi. Dne 16. dubna dokonce na veřejnosti vykřikoval, že má koronavirus a všechny nakazí. Při nákupech v místní prodejně se několikrát choval nepřijatelně. I zde vykřikoval, že má koronavirus a ostatní nakazí.  Sahal na zboží holýma rukama, nepoužíval ochranu obličeje, nadával personálu prodejny a odmítal dodržovat v době vyhlášeného nouzového stavu v Česku nastavená pravidla. 

Policisté zprvu zahájili úkony trestního řízení ve věci možného zločinu "šíření nakažlivé lidské nemoci". Muže policisté zadrželi a vzhledem ke zdravotnímu stavu jej předali do Krajské nemocnice Liberec do doby, než byly prokázány výsledky testu COVID-19, které se naštěstí ukázaly negativní. To byla dobrá zpráva i pro policisty, kteří přišli s mužem do kontaktu a při eskortě muže do nemocnice ještě netušili, zda si muž ze všech jen tzv "střílí" nebo nákazu skutečně má. Poté, co vyšlo najevo, že muž si vše vymyslel, prověřovali policisté možné spáchání trestného činu "šíření poplašné zprávy". Zde však nedošlo ve všech bodech k naplnění skutkové podstaty daného trestného činu.  

V uplynulých dnech zahájil komisař Služby kriminální policie a vyšetřování trestní stíhání 50letého cizince pro přečin "výtržnictví", za který jej nyní soud může poslat až na tři roky do vězení. 

Jednání muže, kdy nedodržoval nařízení vlády o povinném nošení ochranných prostředků obličeje, policisté postoupili jako přestupek Krajské hygienické stanici v Liberci. Za pobyt na území České republiky bez cestovního dokladu mu Cizinecká policie uložila pokutu. 

Problémy s tímto mužem neměli nyní pouze policisté v Harrachově, ale v minulosti potrápil i občany a policisty v Karlových Varech, ktde byl již pro trestný čin výtržnictví Okresním soudem v Karlových Varech odsouzen podmíněným trestem odnětí svobody. 
 

6. 5. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem