Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Sedmý KUZMA ukončen

Dne 29. června 2012 zdárně ukončili mladí psovodi další běh KUZMY – kurzu zodpovědného majitele městského psa, který pořádají ostravští policisté již čtvrtým rokem.  

Jakub a SakuraJakub a Sakura
Ve sportovním policejním areálu v Ostravě Hulvákách, tak zúročili své víc jak dvouměsíční snažení ve zvládání svého čtyřnohého miláčka.  Pod odborným vedením zkušených instruktorů všichni prokázali své výrazné pokroky v ovladatelnosti svého psa. Závěrečnému přezkoušení byli přítomni oblíbení instruktoři pprap. Lukáš Šesták a kpt. Mgr. Radek Červenka. Účastníci se svými psy předvedli poslušnost, ovladatelnost psa na překážkách, přičemž všichni vyhověli stanoveným podmínkám.


Kus práce se svou fenkou shiba-inu Sakurou udělal zejména Jakub. Před nástupem do kurzu byl největší problém přivolání. Při prvních lekcích Sakuru lehce „naháněli“. Plemenným rysem shiba-inu je to, že pes je velice nezávislý, sebevědomý, chytrý a vyrovnaný. Důslednou pílí Jakuba a radami instruktorů se docílilo toho, že Sakura reaguje stoprocentně na přivolání. Fena přijímá pamlsky. Zlepšila se velice komunikace mezi páničkem a Sakurou. Není problém ji dát na vodítko a naopak ji pustit na volno. Je vždy přivolatelná i v kolektivu jiných psů. Pokrok svého potomka chválí i maminka Jakuba paní Ličková, která sama vidí, výraznou změnu při přivolání Sakury. Všimla si také změny přístupu Jakuba k fence. Kurz hodnotí jako výbornou akci policistů pro děti a jejich čtyřnohé miláčky. Pozitivem je i to, že se v kurzu sešla dobrá parta dětí.


Honza a RitchiHonza a Ritchi
Dalším výrazný pokrok udělal i Honza s Ritchim – rhodesian ridgeback. Ritchi je velmi silný pes a měl tendence toho zneužívat- „smykání“ s páničkem a svého pánička nijak nebral vážně. Dá se říci se Honza byl rezignovaný, byl přesvědčen, že pes prostě nepůjde vycvičit. Honza získal od policistů cenné rady, jak se psem pracovat. Změna byla, zejména u psovoda – začal mít pozitivní přístup k Ritchimu a vše začalo jít dobrou cestou. Začal mu věřit, začal jej chválit. Vše začalo fungovat. Není problém jej pustit na volno a velmi důležitá věc přivolání funguje také. Ritchi měl během kurzu problém s jednou překážkou ,a to tunelem. Naučil se však svému páničkovi věřit a i toto překonal. Projde všechny překážky, které mu Honza ukáže. To, že se tunelu už nebojí Ritchi dokázal i na veřejné ukázce na Slezkoosravském hradě při konání Dne Policie 23. června 2012. Honza je vybaven radami, jak má se psem dále pracovat, aby oba neusli „na vavřínech“.



kuzma 065.jpgkuzma 065.jpg
Na závěrečné lekci se mohli všichni zúčastnění seznámit i dalšími kynology a to specialisty. Viděli ukázku vyhledávání nástražných výbušných systémů a to konkrétně semtexu. Mohli si vyzkoušet lehký ochranný oblek, čehož využili chlapci i dívky. Také viděli práci psovodů při vyhledávání drog ve vozidle, bankovek či zbraní. Před prázdninami nechyběla ani beseda ohledně poskytování první pomoci pejskům. Besedu vedla již velmi zkušená „kuzmačka“ Petra, která je absolventkou prvního běhu a nyní stálou členkou Záchranné kynologické služby Poodří. Závěr pak už patřil pohodovému posezení při opékání špekáčků.


V letošním roce plánujeme další kurz, který se bude konat v době od 5. září 2012 do 31. října 2012 a to jednou týdně ve středu od 15:30 do 17:00 hod. v policejním sportovním areálu Ostrava Hulváky. Případní zájemci zašlete řádně vyplněnou přihlášku, která je přístupná na www.policie.cz (sekce Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje) do 19. srpna 2012  na adresu: Policie ČR, Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, PIS Ostrava, 30. dubna 24, 729 21  Ostrava.

kuzma 076.jpgkuzma 076.jpg
Informace o jednotlivých lekcích také najdete na www.kuzma.wbs.cz ,kdy tyto webové stánky vytvořili sami účastníci kurzu.  Také se zde domlouvají na společných výletech či různých akcích. Kurz je pořádán v rámci projektu Prevence pro všechny, který finančně podpořilo Statutární město Ostrava. Celý kurz je zdarma. To je i možnost pro rodiče zjistit, zda jejich dítě má opravdu zájem o kynologii. V kurzu se snažíme, aby se naši absolventi profilovali jako psovodi, kteří:
· si plně uvědomují zodpovědnost za svého psa
· chovají se ohleduplně ke svému okolí např. na veřejných místech po svém psovi uklidí exkrementy
· jsou schopni samostatně hledat řešení vznikajících problémových prvků v chování svého psa (tímto předcházet konfliktním situacím)

Fotogalerie zde , přihláška zde

por. Mgr. Kateřina Špoková
komisař
2. července 2012

vytisknout  e-mailem