Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Sedli na lep podvodníkům

CHOMUTOVSKO - Pozor na falešné kupující. 

Dvě oznámení o podvodném jednání spáchaném podobným způsobem přijali v posledních dnech chomutovští policisté. V obou případech neznámý pachatel zareagoval na inzerát zveřejněný prostřednictvím internetové inzerce a předstíral zájem o nabízené zboží. Prodávajícímu sdělil, že zboží chce zaslat přes konkrétní přepravní službu, prostřednictvím které mu přijde i platba za zboží. Za tím účelem mu zaslal internetový odkaz na fiktivní stránky této přepravní společnosti. Na těchto webových stránkách, které vypadaly věrohodně, pak prodávající v obou případech zadali veškeré požadované údaje ze svých platebních karet, tedy jejich čísla, platnost i CVV kód. Poté jim z jejich účtů neznámý podvodník odčerpal peníze. V prvním oznámeném případě tak muž, který chtěl pouze prodat sportovní obuv, přišel o 45 tisíc korun. Druhou poškozenou pak v souvislosti se zamýšleným prodejem dětské postýlky neznámý pachatel připravil o 10 tisíc korun.

Policisté obě jednání prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

V návaznosti na podvodná jednání prováděná popsaným způsobem policisté opakovaně vyzývají občany k obezřetnosti při prodeji zboží přes internet.

Podvodníci, kteří se vydávají za kupující, se snaží prodejce různými způsoby manipulovat k provedení různých plateb nebo k poskytnutí údajů k platební kartě apod. Nejčastěji pracují pachatelé s podvodnými platebními bránami, fiktivními přepravními společnostmi nebo falešným příjemcem.

Prodávající by měl zbystřit vždy, když kupující navrhuje nestandardní způsob platby. Příkladem je výše zmíněné zajištění jeho platby "přepravní společností", která peníze uvolní například až poté, kdy bude složena záloha nebo bude zboží na cestě. Podezřelé samozřejmě je, pokud je na stránkách po prodávajícím požadováno, aby zadal údaje ze své platební karty.

Pokud prodáváte zboží přes internet a nechcete o své peníze přijít, nenechte se přesvědčit k nestandardním postupům a nikam nezadávejte své platební údaje.

ViewImage1.jpg

por. Mgr. Miroslava Glogovská
tisková mluvčí 
Chomutov 25. ledna 2023

vytisknout  e-mailem