Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Sebevrah a policista našli společnou řeč

Policista z cizinecké policie vlídným slovem a vstřícným přístupem dokázal přesvědčit muže, který se rozhodl ukončit svůj život skokem z vyšehradských hradeb, aby tak nečinil. 

V pondělí 2. května hodinu před polednem přijali operátoři tísňové linky 112 oznámení od muže, který seděl na vyšehradských hradbách a chtěl skokem dolů ukončit svůj život. Na místo okamžitě vyrazili uniformovaní policisté z blízké policejní služebny a také hlídka policistů cizinecké policie. Jeden z nich vlídnou komunikací a vstřícným přístupem dokázal během chvíle najít společnou řeč, až si nešťastník své rozhodnutí skočit a ukončit svůj život, rozmyslel. Společně pak prostor, kde seděl, opustili a několik minut společně rozebírali tísnivou životní situaci muže. Následně ho policisté doprovodili spolu se záchranáři do nedaleké nemocnice k vyšetření.

Shodou okolností se zasahující policista jen několik dní před zákrokem zúčastnil školení krizové komunikace, kde ho na tyto a podobné situace proškolil, krajský koordinátor krizového vyjednávání Karel Pošíval.

por. Mgr. Jan Rybanský - 5. května 2022

vytisknout  e-mailem