Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Se zábavnou pyrotechnikou opatrně

Ms kraj: Zásady nákupu a bezpečného používání zábavné pyrotechniky 

Blíží se konec roku a s ním čas bujarého veselí podporovaného výbuchy zábavné pyrotechniky. Policie - tak jako každý rok - znovu apeluje na občany, aby dodržovali všechny zásady při manipulaci s pyrotechnikou. Přes veškerá upozornění každoročně zaznamenáváme škody nejen na majetku, ale také na zdraví, způsobené nesprávným zacházením. Pro připomínku několik důležitých zásad.
 
Nákup a uskladnění pyrotechniky
 
Kupujte pouze průmyslově vyráběné a schválené výrobky. Musí být opatřené českými návody, které informují, jak toto zboží skladovat a používat. Tyto návody striktně dodržujte. Dále, výrobek musí být označen certifikátem státní zkušebny, klasifikační třídou, do které jsou pyrotechnické předměty zařazeny podle stupně jejich nebezpečnosti, a nesmí chybět ani údaj o době použitelnosti.
 
Dávejte pozor, jak je v prodejně pyrotechnika uskladněna. Právě ve stáncích hrozí její znehodnocení. Nikdy nekupujte výrobky, které mají poškozený nebo vlhký obal. Také doma zábavnou pyrotechniku uskladněte na bezpečném místě (v suchém prostředí, ale ne v blízkosti ohně) a pokud se v rodině vyskytují malé děti, mimo jejich dosah. Děti upozorněte, aby nesbírali již použitou nebo dokonce nevybuchlou pyrotechniku.
 
Klasifikace pyrotechniky
 
V souladu s příslušnými předpisy Evropských společenství rozděluje zákon o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů volně prodávanou zábavní pyrotechniku do 3 kategorií podle míry nebezpečnosti:
 
  •        I. kategorie (prskavky, pistolové kapsle, třaskavé proužky, malé tyčinky s barevnými plameny, blikavky, bouchací kuličky) se mohou prodávat dětem od 15 let
  •    II. kategorie (předměty s hvízdavou náplní a rakety, bengálské ohně, gejzíry, petardy, rakety s náplní barevných světlic nebo barevné dýmy, apod.) mohou nakupovat osoby od 18
  •      III. kategorie (dělové rány, různé druhy raket a vystřelovacích efektů) od 21 let - prodej výrobků tzv. třetí třídy nebezpečnosti je letošní novinkou – v  minulosti mohly být prodávány výhradně osobám s průkazem odpalovače ohňostrojů. Každopádně musí být dodržena zásada věku nad 21 let u kupujícího

 Pro pyrotechniku IV. stupně je již nutné vlastnit osvědčení o odborné způsobilosti. Navíc pro nákup pyrotechniky IV. stupně tato osoba potřebuje povolení Českého báňského úřadu.         

Zásady bezpečné manipulace
 
Vzhledem k velkému výběru nabízených výrobků je možná zbytečné upozorňovat na jednu z hlavních zásad, ale přesto: nikdy nepoužívejte podomácku zhotovenou pyrotechniku!
 
Se zábavnou pyrotechnikou manipulujte ve volném prostranství, v dostatečné vzdálenosti od domů, keřů, stromů, automobilů a podobně. Vždy dbejte bezpečnosti přihlížejících nebo procházejících osob. Zkrátka tak, abyste nezpůsobili újmu na zdraví nebo majetku. Konec roku je spojen také s nadměrnou konzumací alkoholu. V takovém případě by se nemělo s pyrotechnikou vůbec manipulovat, a pokud ano, tak velmi opatrně.
 
Některá zábavná pyrotechnika (např. petardy, dělobuchy) neznamená z hlediska hoření velké riziko. Daleko větší riziko může představovat zvukový efekt doprovázející jejich odpálení. Nadměrný hluk může způsobit poškození sluchu přítomných. Nebezpečným jsou pak pro naše domácí mazlíky, kočky a psy, kteří mají sluch mnohem citlivější než lidé. 
 
Nezapomeňte, že na provozování ohňostrojů se vztahuje zákon o horní činnosti, výbušninách a o státní báňské správě. Proto jeho realizaci svěřte odborně způsobilé osobě, případně se zajděte podívat na ohňostroj pořádaný obcí.
 
Přejeme krásné, veselé a bezpečné oslavy konce roku.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská a
por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
28. 12. 2010
 
 
 
 
 
                                                                                             
 

vytisknout  e-mailem