Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Se lstí projeli uzávěrou, video zveřejnili

KRAJ - Porušení opatření bude mít dohru. 

Policisté obdrželi v minulém měsíci video, v němž osádka osobního automobilu veřejnosti prezentuje způsob, jakým se dostala přes jedno z kontrolních stanovišť na hranicích Trutnovska do okresu a na dalším ze stanovišť zase okres opustila. Konání osob koresponduje časově s omezením volného pohybu osob na Trutnovsku v únoru 2021. V obou případech přitom muži použili smyšlenou, přesto pro kontrolující policisty hodnověrnou legendu a na dotazy policistů odpovídali opakovaně přesvědčivě. Policista tedy neměl jediný důvod jim nevěřit. Celý odvážný "výlet" si osazenstvo automobilu nahrávalo na mobilní telefon, přičemž cestující v autě neskrývali po projetí oběma stanovišti radost nad tím, jak vyzráli na policisty. Radost jim dlouho však nevydržela.

Video totiž parta cestujících vyvěsila veřejně na sociální sítě a policisté po jeho získání velmi záhy začali konat. Krátce na to jsme zjistili totožnost tří mužů, kteří teď čelí podezření ze spáchání přestupku, neboť nestrpěli omezení vyplývající z příslušného krizového opatření. Pro podezření ze spáchání přestupku tří mužů cestujících ve vozidle jsme v uplynulých dnech případ předali k dořešení místně a věcně příslušnému správnímu orgánu.

V rámci omezení volného pohybu na Trutnovsku, které trvalo od 12. do 28. února 2021 jsme denně ze 36 stanovišť museli odepřít vstup či výstup mnoha lidem, kteří bohužel nesplnili výjimky a nemohli ve svých cestách pokračovat dále. Právě i ve vztahu k těmto lidem bylo a je konání těchto osob bezohledné a neomluvitelné.

Překvapilo nás to, co všechno někteří lidé vymýšlí, aby mohli obejít různá opatření. Je to nezodpovědné chování lidí, situace zůstává nadále velmi vážná. Policista na kontrolním stanovišti nemá primárně důvod lidem při prokazování důvodů nevěřit. Na počátku opatření ve vztahu k omezení pohybu na Trutnovsku jsme deklarovali, že budeme chtít lidem věřit. Oni sami by se však měli chovat zodpovědně k sobě i k druhým.

Policie vnímá situaci občanů a doufá, že stejné pochopení budou mít občané i pro naši nelehkou práci.

mjr. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
12.3.2021

vytisknout  e-mailem