Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sdílení intimního obsahu

Posíláte svému partnerovi intimní fotky nebo videa? Komunikujete online s někým, s kým se cítíte dobře, a on po vás chce vaše obnažené fotky? Sdílíte na sociálních sítích obnažené fotky svých dětí, např. z letní dovolené od bazénu či od moře? STOP! Hrozí vám, že vámi sdílený materiál bude zneužit nebo, že na vás na jeho základu bude někdo činit nátlak. 

Sdílení fotek ve vztazích

Okolnosti sdílení intimních materiálů mohou být různé, jak naznačujeme v úvodu. Společnou mají tyto případy skutečnost, že z počátku jsou choulostivé fotky či videa často poskytovány dobrovolně. V případě např. rozpadu vztahu se pak ale mohou stát obratem nástrojem msty.

Komunikace s predátorem

Velmi obezřetní bychom měli být samozřejmě v případě komunikace se zcela cizími lidmi.  Mnozí do takové komunikace nevstupují s čistými úmysly. V online konverzaci, která může trvat týdny i měsíce, získávají tzv. predátoři postupně důvěru a ve finále požádají o zaslání intimních fotek. Velmi rychle pak nastupují výhrůžky a nátlak k zasílání dalších obnažených fotek a videí. 

Sdílení fotek a videí dětí

Zamyslet by se měli také rodiče. Máte malé děti a rádi sdílíte na sítích jejich pokroky? Vždy pečlivě zvažte, zda je pořízený záběr vhodný ke zveřejnění. Fotka nahého miminka na přebalovacím pultu nebo nahého batolete z dovolené u moře na internet rozhodně nepatří. Může se totiž stát, že se kvůli tomu fotka vašeho dítěte stane součástí sbírky pedofila apod. 

Přemýšlejte o možných následcích, než cokoliv zveřejníte v online prostředí. Především nezapomínejte, že jakmile něco na internetu jednou zveřejníte, je velmi obtížné, prakticky nemožné, zveřejněný obsah z online prostředí následně odstranit. 

pplk. Veronika Hodačová
oddělení prevence PP ČR
14. 2. 2022

vytisknout  e-mailem