Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Schránka důvěry

JIHLAVA: Svoji úlohu plní dobře. 

V Jihlavě na ulici Vrchlického u budovy Krajského ředitelství policie kraje Vysočina je již několik let umístěna schránka důvěry.
 
Je určena pro občany, kteří chtějí anonymně odevzdat nejčastěji věc patřící jiné osobě nebo policistům tímto způsobem předat různé podněty nebo poznatky. Lze ji využít i k případným připomínkám a stížnostem na jednání policistů.
 
V loňském roce policisté ve schránce důvěry nalezli sedm peněženek a čtyři pouzdra s doklady. Mimo to ještě tři desítky občanských a řidičských průkazů, cestovní doklady, platební karty, karty zdravotních pojišťoven a další průkazy. Ze schránky vyzvedli také dva mobilní telefony. V jedné z peněženek byla uložena hotovost více než 1 700 korun. Její majitel, mladý muž z Prahy, při oznámení o nalezení peněženky i s penězi chtěl poděkovat poctivému nálezci. Policisté zaručují všem osobám, které schránku důvěru využijí, anonymitu. Proto osobě, která peněženku vrátila poděkovat nelze, rádi bychom ale takto učinili touto cestou. Poděkování patří i všem ostatním lidem, kteří využili schránku důvěry a odevzdali do ní nalezenou věc patřící jiné osobě.
 
V letošním roce policisté ve schránce důvěry nalezli pět peněženek, dvě pouzdra na doklady a jeden mobilní telefon. I v letošním roce do ní dále nálezci odevzdali občanské a řidičské průkazy, platební kartu a další věci.
 
Ve většině peněženek se nacházely doklady, platební karty a hlavně množství osobních věcí jako jsou například fotografie blízkých osob, telefonní čísla a vizitky. Občanský a řidičský průkaz policisté majiteli vrátit nemohou a zasílají je na příslušný úřad. Oznámením ztráty či odcizení dokladu se tento stává neplatným. V evidencích je takto veden a v případě, že by se s ním osoba prokazovala, došlo by k nepříjemným situacím při vysvětlování důvodu prokazování se odcizeným nebo ztraceným dokladem. Pro občany je ale příjemné i jen zjištění, že doklad mají státní orgány a nemůže tak být případně dále zneužit při sjednání úvěru, nákupu v prodejnách nebo páchání jiné trestné činnosti.
 
Prostor v okolí schránky důvěry a pohyb osob na tomto místě policisté nemonitorují ani nezaznamenávají. Bezpečnostní kamera nacházející se v blízkosti budovy krajského ředitelství prostor, kde je schránka důvěry umístěná, nesnímá.
 
Neznámým poctivým nálezcům můžeme zaručit, že se odevzdané věci dostanou do rukou majitelů či jiných oprávněných osob. Ve většině případů jsou v nalezených peněženkách uložené osobní doklady, telefonní čísla na blízké osoby, přátele, školy nebo jiné kontakty, ty nás poté často dovedou až k majiteli věci. Pokud se ale majitele nepodaří nalézt, odevzdáme věci na příslušné instituce. Například mobilní telefony a peněženky předáváme na Ztráty a nálezy, občanské průkazy na správní odbory, řidičské průkazy na odbory dopravy, platební karty bankám a tak dále. Ve Ztrátách a nálezech pak mají majitelé věcí ještě další možnost si svoji věc vyzvednout.
 
Každý podnět nebo upozornění občanů na jednání mající znaky trestného činu či přestupku, které nám je touto cestou předáno, policisté důkladně prověřují. V případě, že se podnět týká upozornění na nestandardní jednání policistů nebo se jedná přímo o stížnost, je tento předán na oddělení vnitřní kontroly.
 
Pro policisty je důležité získat informace i od osob, které mají obavy věc sdělit přímo.
 
Všem občanům, kteří využili možnosti uložit nalezené věci do schránky důvěry, ještě jednou děkujeme a to i jménem majitelů těchto věcí.
Ztráta popřípadě odcizení věci je pro osobu kromě finanční ztráty a starostí spojených s obstaráváním nových dokladů a zablokování platebních karet i zásah do soukromí. Nalezení a odevzdání této věci majiteli, je pro něho velká úleva.
 
por. Bc. Jana Kroutilová
5. října 2010

vytisknout  e-mailem