Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Schengenské pátrání

Hradec Králové - Policisté cizinecké policie Královehradeckého a Pardubického regionu zahajují v těchto dnech zpřísněné kontroly cizinců.  

Končí doba, kdy policisté při kontrolách plnili mimo jiné i preventivní a informativní charakter výkonu služby, informovali cizince o možnosti zapojení se do projektu „Dobrovolné návraty“ a pomáhali jim zorientovat se v pro ně složité ekonomické situaci a předejít problémům se zákonem.

S ohledem na hospodářskou krizi a množícími se problémy s nezaměstnaností cizinců, končí mnohým cizím státním příslušníkům povolení pobývat v ČR a mohou zde začít žít nelegálně. Je zájmem České republiky, aby tito nezaměstnaní cizinci mnohdy bez finančních prostředků nezačali páchat trestnou činnost a ohrožovat bezpečnostní stabilitu země.

Dopravně bezpečnostní akce tzv. schengenského pátrání byla zahájena 18. 3. 2009 od 14,00 a ukončena byla ve 02,00 hodin 19. 3. 2009. Cílem tohoto pátrání , aby v sítích policistů uvízli cizinci, kteří jsou v ČR nelegálně a tedy protiprávně. Byla kontrolována totožnost cizinců s ohledem na databázi EU a Schengenu, pátráno po hledaných a pohřešovaných osobách, kontrolovány byly nejenom posádka vozidla, ale i zavazadlové prostory. Zde mohou být v úkrytech převáženy osoby, které jsou v zájmu nejenom českých orgánů v trestním řízení, ale je po nich vyhlášeno pátrání i prostřednictvím Interpolu.

Na kontrolním stanovišti v Jaroměři bylo 17 policisty zkontrolováno 100 vozidel a 240 osob, z toho bylo 140 cizinců. Policisté neshledali žádné závažné přestupky proti zákonům ČR, uložili pouze 8 blokových pokut v celkové výši 9.000,-Kč. Polovina pokut byla uložena za přestupky v dopravě, druhá polovina potom za drobné porušení zákona o pobytu cizinců.
Tato akce opětovně potvrdila, že východní Čechy nejsou „rájem nelegálních migrantů“ a cizinecké policii se daří dlouhodobě udržovat v našem regionu s ohledem na cizineckou problematiku bezpečnostní situaci na kvalitní úrovni.
 
por. Mgr. Ivana Ježková

vytisknout  e-mailem