Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sborník ke konferenci „Ochrana státní hranice a rok 1968“

Technické muzeum v Brně vydalo sborník ke konferenci s názvem „Ochrana státní hranice a rok 1968. Bezpečnostní poměry na hranici v druhé polovině šedesátých let“. 

Do sborníku přispěli pracovníci ÚDV SKPV Mgr. Martin Pulec a PhDr. Daniel Povolný, Ph. D.

Článek Mgr. Martina Pulce – Oběti vojenského způsobu střežení státní hranice v šedesátých letech 20. století – připomíná počet zemřelých v souvislosti s nelegálním pokusem o přechod hranic včetně příčin jejich úmrtí v období 1960 – 1970 a tyto počty porovnává s počtem zemřelých strážců hranic.  Včetně známých údajů se v příspěvku objevují  dosud nepublikované údaje – počty úmrtí pohraničníků za jednotlivé roky včetně příčin úmrtí.

Článek PhDr. Daniela Povolného, Ph. D. – Únos a internace namísto spolupráce – případy zavlečení příslušníků Veřejné bezpečnosti do Polska v srpnu 1968 - pojednává o proniknutí divize Polské lidové armády na československé území v noci na 21. 8. 1968. Počáteční postup a nepozorované překročení čs. hranic v oblasti východních Čech měl polské armádě ulehčit 1. úderný prapor a jednotky Wojska Ochrony Pogranicza, které dostaly za úkol vyřadit z činnosti oddělení pohraniční kontroly, celnice a pohraniční oddělení Veřejné bezpečnosti. Během této akce bylo do Polska zavlečeno téměř dvacet příslušníků těchto oddělení.

Sborník je vydán pod ISBN 978-80-87896-59-4.

vytisknout  e-mailem