Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Sbírka na sirotky byl podvod

Kriminalisté zahájili trestní stíhání osmačtyřicetileté ženy, která zveřejnila na sociálních sítích smyšlenou historku o třech sirotcích, kterým zemřeli rodiče při dopravní nehodě. Žena ve zveřejněném článku uvedla i číslo účtu, kam lidé zasílali na pomoc neexistující rodině peníze. 

Obviněná na začátku srpna loňského roku na sociální síti uveřejnila článek o třech sirotcích, kterým zemřeli rodiče, a nikdo se o ně nepostaral. Na pomoc dětem zveřejnila v článku také číslo účtu a požádala veřejnost o zaslání finančních darů, které měly usnadnit dětem další život. Článek zveřejněný na sociálních sítích převzala okamžitě další média a lidé tak během pouhých dvou dnů zaslali na účet více než milión tři sta tisíc korun. Kriminalisté se případem začali zabývat okamžitě poté, co jsme obdrželi první dotaz týkající se této sbírky a údajné dopravní nehody.

Na základě prošetřování věci kriminalisté zjistili, že si všechny informace uvedené v článku žena vymyslela, aby vzbudila vlnu solidarity a touhu pomoci nezaopatřeným dětem. Účet, který byl ke sbírce zřízen, si žena založila sama těsně před zveřejněním a byl veden na její jméno. Kriminalisté z důvodu podezření z podvodu okamžitě zablokovali účet a tak zabránili výběru zaslaných finančních darů a zablokovali i přijímání dalších darů. Do tohoto okamžiku však na účet dorazil od bezmála třinácti set lidí bezmála milión tři sta tisíc korun. Z důvodu urychlení vrácení všech finančních prostředků byla zřízena oddělením prevence pražské policie telefonní linka, na kterou se přihlásilo několik stovek poškozených. Díky tomu bylo velmi urychleno vrácení finančních prostředků zpět poškozeným.

 

Kriminalisté osmačtyřicetileté ženě sdělili podezření z trestného činu podvodu, za což ji z důvodu vysoké škody hrozí trest odnětí svobody v délce až osmi let.

12.2.2021
mjr. Eva Kropáčová

vytisknout  e-mailem