Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Sbírka balistických stop pomáhá

Oddělení balistiky Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) vede a spravuje Ústřední sbírku balistických stop (ÚSBS).  

V ÚSBS jsou uchovávány po dobu 20 let (doba promlčení trestného činu vraždy) nábojnice a střely, které byly zajištěny v souvislosti s vyšetřováním závažných trestných činů (vraždy, loupežná přepadení, vydírání, ublížení na zdraví apod.) spáchaných za použití střelné zbraně na území České republiky, kdy se nepodařilo zjistit pachatele.
 
Tato trestná činnost v České republice vzrostla po roce 1990, kdy došlo k uvolnění hranic a přílivu cizojazyčných mafií na naše území. V tomto období se počet nově založených případů do ÚSBS oproti období předchozímu zněkolikanásobil. Ještě v roce 1991 bylo přidáno „jen“ 21 případů, v roce 1993 již 52 případů a v roce 1996 už 86 případů. Největší přírůstek nastal v roce 2000, kdy znalci zaevidovali 105 případů. V letech 1991 až 2001 bylo do sbírky zařazeno celkem 745 nových případů, což činilo téměř tři čtvrtiny celé sbírky. Po roce 2000 se situace uklidnila, závažné trestné činy spáchané se zbraní začaly opět klesat a od roku 2006 se počet každoročně zařazovaných případů pohybuje kolem 20.
 
V ÚSBS jsou prověřovány nejen všechny střelné zbraně, které pocházejí z trestné činnosti, ale také zbraně nalezené, odevzdané v rámci amnestie či předložené ke znaleckému zkoumání do KÚP nebo na pracoviště balistiky OKTE (Odbory kriminalistické techniky a expertiz) krajských ředitelství policie, zda s nimi nebyl spáchán neobjasněný trestný čin. Nábojnice a střely vystřelené ze zkoumaných zbraní jsou porovnávány s balistickými stopami uloženými ve sbírce. Znalci KÚP takto každý rok prověří kolem 2000 zbraní.
 
Balistici ve sbírce prověřují také nábojnice a střely z každého nového kriminálního případu, kterým se zabývají v rámci znaleckého zkoumání. Mnohdy tak odhalí série trestných činů spáchaných jednou zbraní, jedním pachatelem.
 
V roce 2001 došlo za účelem zefektivnění práce k reorganizaci sbírky, která byla rozdělena na tři samostatné části: živou (obsahuje neobjasněné trestné činy, které nejsou starší 10 let), spící (obsahuje neobjasněné trestné činy staré 11 - 20 let) a mrtvou (obsahuje neobjasněné trestné činy starší 20 let). S živou částí ÚSBS znalci pracují průběžně a jsou zde standardně prověřovány všechny zkoumané zbraně a balistické stopy ze všech aktuálních trestných činů spáchaných se střelnou zbraní. Tzv. spící část ÚSBS je fyzicky oddělena od živé části a porovnání s touto částí sbírky se provádí pouze na přímé vyžádání dožadujícího útvaru, který chce prověřit konkrétní trestný čin. V mrtvé části ÚSBS se balistické stopy porovnávají pouze výjimečně, opět na požadavek dožadujícího.
 
V současné době (k 1. srpnu 2011) je v ÚSBS evidováno celkem 1030 závažných kriminálních případů. Z toho je v živé části sbírky zařazeno 231 případů, spící část obsahuje 606 případů a v mrtvé části je uloženo 25 případů.
 
V živé části sbírky se nachází asi 167 nábojnic a 161 střel, které jsou označeny příslušnými evidenčními čísly a rozčleněny podle ráže, případně dalších parametrů, důležitých pro znalecké zkoumání. Nejvíce neobjasněných trestných činů bylo spácháno se zbraněmi ráže 7,65 mm Browning (73 trestných činů) a ráže 9 mm Luger (44 trestných činů). Pachatelé v převážné většině použili krátké zbraně (pistole). Evidovány jsou zde vraždy (92 případů), loupežná přepadení (97 případů), postřelení (16 případů), ublížení na zdraví (14 případů), vydírání (6 případů) a další závažné trestné činy.
 
Za posledních 5 let se podařilo prostřednictvím ÚSBS objasnit celkem 26 případů a odhalit 5 sérií trestných činů. Mezi případy bylo i několik mediálně známých kauz. Například vražda muže v tramvaji č. 22 v Praze Hostivaři, k níž došlo v únoru letošního roku, dále série loupežných přepadení benzinových čerpacích stanic ve Středočeském kraji, série loupežných přepadení banky v Praze 6 a kasina v Praze 5, loupežná vražda ve sběrných surovinách v Praze 9 aj.
 
Od roku 2005 je součástí ÚSBS obrazová databáze balistických stop, která je v KÚP vytvářena pomocí nového speciálně vyvinutého přístroje, digitálního střelofotu BalScan, jenž se řadí mezi světovou technickou špičku. Přístroj snímá povrch pláště střel a povrch dna nábojnic a vytváří jejich digitální obrazy, virtuální nábojnice a střely, s nimiž lze v počítači různě otáčet, měnit jejich nasvícení atd., podobně jako s fyzickými vzorky pod makroskopem. Digitálně zadokumentované stopy (markanty) na nábojnicích a střelách zakládaných do sbírky lze takto uchovávat v nezměněné kvalitě celých 20 let jejich právní relevance.
 
V obrazové databázi znalec předběžně prověří zkušební nábojnice a střely se sbírkou, kdy se porovnává reálný obraz pod makroskopem s digitálními obrazy vyfiltrovanými z databáze. Na monitoru je možné prohlížet několik obrazů balistických stop najednou, čímž se práce se sbírkou podstatně zrychluje. Vybrané balistické stopy se následně prověřují standardním způsobem.
 
Obdobou ÚSBS jsou Lokální sbírky balistických stop (LSBS) zřízené na OKTE krajských ředitelství policie v roce 2010. Lokální sbírky jsou určeny pro uchovávání nábojnic a střel z méně závažných činů spáchaných na daném území kraje (např. prostřelené okno, výtržnictví se střelbou na veřejnosti, prostřelený automobil, pytláctví, střelba neznámé osoby na sídlišti ze vzduchovky apod.). Slouží k prověřování uložených nábojnic a střel se zkoumanými zbraněmi a k porovnávání s dalšími případy za účelem objasnění věci nebo zjištění série případů v působnosti policie příslušného kraje. V současné době je v lokálních sbírkách krajů uloženo kolem deseti neobjasněných, méně závažných případů střelby.
 
Sbírka balistických stop byla v Československu v minulosti vedena už před vznikem KÚP (1958). Nejstarší záznamy o uložených stopách z neobjasněných trestných činů, které se dochovaly, pochází z roku 1945. ÚSBS vedená na KÚP v současné době obsahuje neobjasněné případy od roku 1969.
 
Informace poskytla znalkyně odvětví balistiky KÚP kpt. Mgr. Iva Pluhařová, která spravuje ÚSBS.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
1. srpna 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
Odkazy do noveho okna

ÚSBS 01

ÚSBS 01 

Detailní náhled

ÚSBS 02

ÚSBS 02 

Detailní náhled

ÚSBS 03

ÚSBS 03 

Detailní náhled

ÚSBS 04

ÚSBS 04 

Detailní náhled

ÚSBS 05

ÚSBS 05 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem