Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Samopaly, tlumiče, střílející tužka

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) obvinili v květnu 2020 tři muže a jednu ženu z jižní Moravy ze spáchání trestného činu nedovoleného ozbrojování. 

Trojice mužů podle dosud zjištěných informací upravovala původně znehodnocené zbraně do střelby schopného stavu, a také měla vyrábět zakázané doplňky jako například tlumiče hluku výstřelu, či tzv. „zákeřné zbraně“, které mají vzhled předmětů denní potřeby (v tomto případě se jednalo o střílející tužku). Takto vyrobené nebo upravené zbraně a doplňky zbraní měly být podle našich závěrů určeny pro černý trh.  Na uvedené činnosti se z počátku měla podílet i obviněná žena.
  
V rámci případu s krycím názvem TEMPL se detektivům NCOZ podařilo tuto trestnou činnost zadokumentovat na samém jejím  počátku. Při prováděných úkonech kriminalisté zajistili 1 ks střílející tužky, 2 ks pušky ráže 22 LR, 3 ks samopalu Sa 58, 4 ks tlumiče hluku výstřelu, několik náhradních hlavní a přes 500 ks příslušného střeliva.
   
Vzhledem k předchozí trestní minulosti jedné z prověřovaných osob a charakteru trestné činnosti byl zákrok proveden v součinnosti se zásahovou jednotkou Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.
  
Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Brně. Všechny 4 osoby jsou stíhány na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí trojici mužů trest odnětí svobody až na 5 let a obviněné ženě hrozí trest odnětí svobody až na 2 roky.

Pod článkem jsou fotografie zajištěných zbraní a video ze zadržení jedné osoby.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
28. května 2020

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem