Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Sami si prošli „covidem“, nyní darují krevní plazmu

KRAJ – Do seznamu dárců krevní plazmy se zapojilo již šest desítek vhodných dárců z krajského policejního ředitelství. 

Na sklonku listopadu roku 2020 jsme Vás informovali o dobrovolnické akci, do níž se zapojili policisté a občanští zaměstnanci Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, a která vzešla z návrhu personálního odboru krajského ředitelství. O možnosti darovat krevní plazmu jednali na sklonku loňského roku zástupci policejního ředitelství s primářkou Transfúzního oddělení a s hejtmanem Libereckého kraje. Výsledkem byla prvotní vyšetření možných dárců, kteří onemocnění Covid-19 prodělali. K prvním vyšetřením došlo již v listopadu loňského roku. Více se můžete dozvědět v tomto článku.

Bezmála šest desítek vhodných dárců krevní plazmy, z řad policistů a občanských zaměstnanců, se již aktivně do dárcovství zapojilo. Někteří z nich jsou i nadále aktivní a stále přibývají další, kteří mají v úmyslu poskytnout pomoc tam, kde je jí třeba.

Několikanásobným dárcem je například i nprap. Martin Bartoš z Odboru mezinárodních vztahů Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Od prosince do současné doby prošel již pěti úspěšnými odběry krevní plazmy, při kterých daroval 15 dávek o celkovém objemu tři litry. Další plánovaný odběr jej v blízké době opět čeká. „Jsem velmi rád, že mohu pomoci pacientům, které zasáhlo virové onemocnění. Prošel jsem si nákazou v její poněkud mírnější formě, která zasáhla celou moji rodinu. Přesto však mámMartin Bartoš.jpg i nyní dostatek protilátek, které mohou pomoci pacientům, kteří jsou covidem zasaženi“, uvedl vrchní inspektor Odboru mezinárodních vztahů. Zároveň dodal: „Neváhal jsem ani vteřinu a do dárcovství jsem se zapojil. Trochu mě překvapil počet odběrů, kterými jsem již prošel, ale jestli budu vhodným dárcem i nadále, rozhodně budu pokračovat“.

Děkujeme všem dárcům, kteří se rozhodli pomoci a do dárcovství se zapojili. Ne každý je vhodným dárcem s dostatkem protilátek. Děkujeme i těm, kteří se darovat rozhodli, ale nebyli z jakýchkoli důvodů plazmu schopni darovat. Zároveň musíme poděkovat také vstřícnému a profesionálnímu týmu Transfúzní stanice při Krajské nemocnici Liberec.

9. února 2021
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem