Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Salvátora vyhráli zlínští policisté

ZLÍNSKO: Hlídka zachránila život muži v kanálu. 

Devátý ročník ceny hejtmana Zlínského kraje Salvátor 2011 v kategorii Policista vyhrála hlídka pohotovostního a eskortního oddělení zlínského krajského ředitelství. Policisté Petr Klimeš a Štefan Horák zachránili život muži, který nešťastnou náhodou spadl do odklopeného kanálu ve Fryštáku. Zásah měli o to náročnější, že muž byl silně opilý a kanalizační šachtu, ve které byl zaklíněn, nechtěl opustit. Kanál byl na silnici, po které jezdila auta, a navíc voda začala nebezpečně stoupat. Jeden z policistů nakonec vlezl dovnitř, muži uvázal kolem ruky horolezeckou smyčku a díky tomu ho nakonec vytáhl ven.
Další kolegové, kteří se dostali až do finále Salvátora, byli z obvodního oddělení v Rožnově p. Radhoštěm a z Hulína. Aleš Aujezdský a Rostislav Güttler zachránili svým rychlým zásahem život sebevrahovi. Toho našli v jeho domě v Rožnově. Muž visel v chodbě na řemeni. Policisté neváhali a okamžitě ho odřezali a první pomoc mu poskytovali až do příjezdu lékaře. Díky jejich pohotové reakci muž přežil.
AlešPospíšilík a MartinVaculík z Hulína jeli řešit stížnost na silně podnapilého souseda, který obtěžoval ostatní obyvatele domu. Po příjezdu na místo našli muže ležet ve sklepě v bezvědomí. Také oni neváhali a okamžitě začali s první pomocí. Podařilo se jim obnovit jeho základní životní funkce. Poté ho předali záchranářům.
 

Co je cena Salvator?

Cena Salvator 2011 – Cena hejtmana Zlínského kraje je již devátým ročníkem tradičního ocenění za mimořádné činy v oblasti ochrany života, zdraví, majetku a bezpečnosti obyvatel, které je udělováno:

  • členům integrovaného záchranného systému (IZS) Zlínského kraje
  • občanům i právnickým osobám s bydlištěm, sídlem nebo pobočkou ve Zlínském kraji

Cena Salvator se uděluje zpětně za minulý rok. Cena Salvator 2011 tedy oceňuje za záslužné činy vykonané v roce 2011.

Mezi hlavní cíle projektu patří:

  • Ocenit činy členů složek integrovaného záchranného systému Zlínského kraje a vyzdvihnout jejich práci.
  • Poukázat na mimořádné činy dospělých, dětí i právnických osob ze Zlínského kraje a vyjádřit jim poděkování.
  • Šířit myšlenku pomoci druhým a osvětu ohledně chování v krizových situacích.

Udělování Ceny Salvator poukazuje na to, že mezi námi stále žijí lidé, kteří jsou ochotni pomáhat, obětovat se, někdy dokonce i riskovat vlastní život pro druhé. (www.cenasalvator.cz)

 

21. března 2012, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem