Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

S rumunským kamionem přicestovalo i šest migrantů

KRAJ/Kolínsko - Migranti zadrženi v návěsu kamionu skončili v zařízení pro zajištění cizinců v Balkové. 

Policisté z Odboru cizinecké policie Středočeského kraje vyjížděli v minulých dnech do areálu jedné z kolínských firem, do které přijel řidič s nákladním vozem z Rumunska. Kromě nákladu, který tvořily ocelové svitky, se v návěsu nákladního vozu ukrývalo i 6 uprchlíků – šest dospělých mužů z Afgánistánu, bez jakýchkoliv dokladů totožnosti. Policisté všechny muže zajistili a předvedli na policejní oddělení k potřebným úkonům a následně je umístili do zařízení pro zajištění cizinců Balková.

Se všemi cizinci bylo zahájeno tzv. dublinské řízení o zpětvzetí do státu, kde si prvotně zažádali o azyl. Řidič kamionu byl občan Rumunska a o přítomnosti migrantů v nákladním voze nevěděl. Jeho cesta vedla z Rumunska přes Maďarsko, Slovensko až do kolínské firmy.02zadržení migranti na kolínsku_2021

Od začátku letošního roku do současné doby zajistili cizinečtí policisté na území Středočeského kraje 16 migrantů, např. z Afganistánu, Libye či Maroka, kteří „cestovali“ přes naši republiku. Bylo mezi nimi i sedm nezletilých osob, které neměly žádná doprovod – ty byly předány orgánům sociálně-právní ochrany dětí. S dalšími sedmi cizinci pak bylo zahájeno tzv. dublinské řízení, tedy řízení o předání na území státu, kde podali první žádost o mezinárodní ochranu. S jedním cizincem vede policie správní řízení o jeho vyhoštění, jednomu bylo vydáno správní vyhoštění z území členských států Evropské unie.

Situace s migranty na území Středočeského kraje v roce 2020

Většinu migrantů zajistili cizinečtí policisté především na dálnicích D1 a D5, kdy do naší republiky „přicestovali“ většinou ukryti v návěsech, či nákladních prostorách kamionů, nebo také na benzinových čerpacích stanicích. V několika málo případech byli migranti zajištěni při příjezdu kamionu do některé z firem, kde dochází k vykládce. Cílovou destinací nebyla pro tyto cizince Česká republika, ale především Německo, Belgie, Francie, či Nizozemí.

V loňském roce zajistili policisté na území Středočeského kraje 64 migrantů, většina z nich pocházela ze států, jako je Sýrie, Libye, Alžír, Maroko či Afganistán. Bylo mezi nimi i 11 nezletilých osob, bez jakéhokoliv doprovodu. Ty pak byly předány orgánům sociálně-právní ochrany dětí. S dalšími 11 cizinci bylo zahájeno tzv. dublinské řízení, tedy řízení o předání na území státu, kde tyto osoby podaly první žádost o mezinárodní ochranu. Sedm cizinců bylo pak předáno v rámci readmise na Slovensko a do Rakouska, a to z důvodu neoprávněného vstupu na území naší republiky. Ostatním cizincům bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění z území členských států EU.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
21. 1. 2021
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem