Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

S pyrotechnikou (nejen) na konci roku opatrně…

Ms kraj: Bezpečně nakoupit i používat 

Proč neuvítat první chvíle nového roku také zábavní pyrotechnikou? Ale pozor, je potřeba mít stále na paměti bezpečnost, a to jak při samotném nákupu, tak používání.

Každá z kategorií pyrotechnických výrobků patří do rukou osob příslušného věku a je zapotřebí s ní adekvátně zacházet. Určitě lze doporučit nákup pyrotechniky v kamenných obchodech a u autorizovaných prodejců. Prodej a skladování ve venkovním prostředí tomuto zboží nevyhovuje, hrozí poškození a znehodnocení vlhkem, mrazem a obdobně. Všímejte si označení - výrobce musí na schválený pyrotechnický výrobek umístit označení „CE“ a současně, každý výrobek musí být opatřen návodem v češtině. Vždy hledejte i datum použitelnosti a ať není poškozený obal (nebo samotný výrobek nacházející se uvnitř).

Obzvláště varujeme před výrobou zábavní pyrotechniky doma, třeba podle „zaručených“ návodů od kamarádů nebo návodu na internetu a sociálních sítích. Vzdejte se také jakýchkoliv úprav již zakoupené pyrotechniky – namísto zvýšení efektu se výrobek může stát předmětem, který při použití (nebo již při samotné manipulaci s ním) ohrozí zdraví vaše i dalších osob.

Před použitím pyrotechniky si důkladně pročtěte návod a dodržujte ho. Pro manipulaci s pyrotechnikou zvolte vhodné místo – vyvarujte se stísněných a uzavřených prostor či balkonům domů. Vyhledejte volné prostranství, samozřejmě v dostatečné vzdálenosti od dalších osob nebo objektů.

Pamatujte, že pyrotechnika zásadně nepatří do rukou dětem, tedy samozřejmě nejen při manipulaci s ní, ale také pozor na místo jejího uskladnění. Pokud jsou již u používání pyrotechniky děti přítomny, zajistěte jejich bezpečnost. A raději vícekrát zopakujte, aby nikdy nesbíraly nalezené petardy či jakoukoliv jinou pyrotechniku.

Mohu slíbit, že také na přelomu z roku letošního na příští budou ve službě moravskoslezští policisté, kteří budou spolupracovat s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému a městskou (obecní) policií. Snad nebudete naše „služby“ potřebovat a vyplní se přání pohodových a tedy bezpečných oslav konce roku. A samozřejmě, do roku 2023 přejeme jen to NEJ…

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 27. prosince 2022

vytisknout  e-mailem