Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

S příchodem jara vyjíždějí motorkáři na svých strojích

Jihočeský kraj – Policisté chystají řadu dopravních akcí. (Hlasová schránka 974 221 116) 

S přicházejícím jarem vyjíždějí na silnice kromě cyklistů také motorkáři. Teplé dny lákají k projížďkám na motocyklech nejrůznějších značek a kubatur. Se zvýšeným výskytem motorkářů na našich cestách se zvyšuje také počet nehod, které právě motorkáři způsobují. Řidiči silných strojů totiž často přeceňují své síly, a i když nemají zkušenosti se slabšími motocykly, usedají na silné motorky a pak mají problémy s jejich zvládnutím.
 
Za loňský rok řešili policisté celkem 122 dopravních nehod, ve kterých figurovali řidiči motorek. Při těchto nehodách bylo bohužel 9 motorkářů usmrceno a 126 utrpělo nejrůznější zranění. V porovnání s rokem 2009, kdy se stalo 147 nehod, se jedná o určité zlepšení, ovšem počet mrtvých oproti roku 2009 vzrostl o 3 osoby. A právě toto číslo je alarmující. Sice se méně bouralo, ale více lidí zemřelo.  Navíc byla při nehodách v loňském roce způsobena škoda převyšující částku 5,5 mil. korun. Nejvíce nehod se stalo v okrese České Budějovice, kde došlo k 33 dopravním nehodám motocyklů a dále v okrese Jindřichův Hradec, kde jich bylo celkem 26. Nejčastější příčinou nehod je nedodržování rychlosti a nesprávný způsob jízdy.  Alkohol v dechu naměřili policisté celkem čtyřem řidičům. Alarmující je fakt, že celkem 49 nehod se stalo přímo v obcích, kde jsou nebezpečnou jízdou motorkářů ohroženi ne jen řidiči jiných vozidel, ale především chodci.
 
Podobná událost se stala v pondělí v ranních hodinách přímo v centru Českých Budějovic, kde utrpěl mladý řidič motocyklu KTM těžké zranění, když se nejprve střetl v křižovatce s osobním automobilem a následně ještě narazil do projíždějícího trolejbusu.  
 
Policisté chystají během nadcházející sezóny uskutečnit několik dopravně bezpečnostních akcí zaměřených ne jen na řidiče osobních a nákladních automobilů, ale právě také na motorkáře.  Na silnice v rámci celého kraje vyrazí speciální MOTOTEAM. Jedná se o téměř dvě desítky speciálně vyškolených policistů, kteří na motocyklech o objemu 600 a 1300 ccm dohlíží na bezpečnost provozu. Jejich hlavním cílem je zaměřit se na piráty silnic a dokumentovat pomocí speciálního vybavení způsob a rychlost jízdy jak řidičů dvoustopých, tak i jednostopých vozidel.
 
Každý motorkář by si měl uvědomit, že patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Pokud havarujete v automobilu, jste chráněni mnohem více než na motocyklu. Následky takovýchto nehod pak bývají fatální. Nejčastější zdravotní důsledky dopravních nehod motocyklistů jsou otevřené, komplikované zlomeniny dolních končetin, vážné úrazy hlavy, zlomeniny obličejových kostí, a to i přes použití přilby, úrazy páteře a zlomeniny pánve. Proto je nejdůležitější vždy přizpůsobit jízdu svým schopnostem a také možnostem motocyklu, na kterém jedete. Pamatujte si – motocykl žádnou chybu neodpouští!
 
Motocykly mototeamMotocykly mototeam
 
 
 
 
por. Ing. Štěpánka Valentová, pisjc@mvcr.cz
5. dubna 2011

 

vytisknout  e-mailem