Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

S prevencí mezi žáky a předškoláky

PRAHA VENKOV-JIH – Policista z oddělení tisku a prevence v průběhu měsíce dubna a května navštívil děti z mateřských a základních škol. 

K setkáním docházelo především v dopoledních hodinách, kdy policejní preventista navštívil základní školy v Kamenném Přívoze, Jesenici, Davli, Kamenici, Světicích a Říčanech, při kterých bylo realizováno více jak dvě desítky seminářů s různým tematickým obsahem. 
Žáci I. stupně se seznámili především se zásadami správného chování účastníka v silničním provozu, a to zejména z pozice chodce, cyklisty, či spolujedoucího v automobilu. Semináře vycházeli z preventivních programů „Zebra se za tebe nerozhlédne“, „Na kole jen s přilbou“ a „Markétina dopravní výchova“. Děti si i s policistou povídaly o tom, jak se mají bezpečně chovat při setkání s cizí osobou, psem nebo při nálezu nebezpečného předmětu a jak správně volat v případě potřeby na tísňové linky jednotlivých složek integrovaného zMŠ Březová-Oleškoáchranného systému.
V rámci preventivních seminářů se žáci II. stupně základních škol seznamovali s problematikou věkové hranice trestní odpovědnosti mládeže v souvislosti s páchanou trestnou činností a základními pojmy souvisejících s tímto tématem, zejména jaké právní důsledky přináší zneužívání a manipulace s návykovými látkami a alkoholem. Byly zmíněny i informace o tom, v jaké oblasti kriminality se nejčastěji vyskytují pachatelé z řad dětí a mládeže, jak si poradit se šikanou, kyberšikanou a s jakým nebezpečím se mohou setkat v kyberprostoru, jak předejít například případným rizikům v souvislosti s užíváním moderních komunikačních technologií, jakož i v prostředí sociálních sítí. 
Při těchto besedách byly využívány preventivní materiály v podobě elektronicky zpracovaných prezentací a žáci měli možnost shlédnout filmové ukázky z preventivních projektů „Malá policejní akademie“, „Tvoje cesta načisto“, či filmy „Mezi stěnami“ a „Zpackané životy“. 
Předškolní děti z mateřských škol v Horních Jirčanech a Březové-Olešku se zejména věnovaly problematice chodce, vycházející rovněž z preventivního projektu „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Dále si s nimi policista povídal o zásadách bezpečného chování, například při setkání s cizí osobou nebo neznámým psem, či jaká nebezpečí jim můžou hrozit při hrách v blízkosti vodních toků nebo při dovádění a vodních radovánkách na koupalištích, či vodních nádržích, při čemž byly seznámeny s preventivním projektem „Bezpečně u vody“. 
Preventivně zaměřené semináře probíhaly v poklidné a ničím nerušené atmosféře.

por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
20. května 2022 

Odkazy do noveho okna

MŠ Březová-Oleško

MŠ Březová-Oleško 

Detailní náhled

ZŠ Nemo Říčany

ZŠ Nemo Říčany 

Detailní náhled

ZŠ Navis Světice - Na kole jen s přilbou

ZŠ Navis Světice - Na kole jen s přilbou 

Detailní náhled

ZŠ Jesenice

ZŠ Jesenice 

Detailní náhled

ZŠ Jesenice - Malá policejní akademie

ZŠ Jesenice - Malá policejní akademie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem