Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

S policejní prevencí se setkalo několik tříd základní školy

Kutnohorsko – Zebra se za Tebe nerozhlédne! 

Akce “Zebra” probíhala v ranních hodinách i na Kutnohorsku. Kromě policistů z obvodních oddělení se jí také zúčastnili policisté z kutnohorského dopravního inspektorátu. Společně tak dohlíželi na bezpečnost dětí při přecházení na přechodech pro chodce, které jsou v bezprostřední blízkosti základních škol. Hovořili s dětmi a jejich rodiči, řidiči vozidel nejen o pravidlech správného přecházení, ale i o pravidlech silničního provozu na pozemních komunikacích. Školáci z rukou policistů dostali drobné dárky, které pro ně připravila již zmíněná pojišťovna.

“Zebra radí”

I. Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!

II. Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí.

PRAVIDLO: 3x SE ROZHLÉDNI: VLEVO, VPRAVO, VLEVO A RYCHLE PŘEJDI!

III. Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!

IV. Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla.

K bezpečnosti chodců při pohybu na silnicích může přispět i vhodné oblečení, které je pro řidiče na dálku dobře viditelné. Pozornost řidiče upoutá chodec oblečený v pestrých barvách a s reflexními prvky. Ty mohou být nejen na oblečení, ale i na aktovkách, batozích, botách.

Policisté, a zejména ti dopravní, moc dobře vědí, jak důležité je chovat se ohleduplně a odpovědně v silničním provozu. Těmi, kteří jsou nejvíce ohroženi, jsou chodci a cyklisté. Policejní preventisté to dobře vědí, a proto jim věnují zvýšenou pozornost. V rámci zajištění bezpečnosti v silničním provozu pořádají besedy, při kterých oslovují nejenom seniory, lidi s různými hendikepy, ale také děti. A právě u nich je důležité, aby si rizika spojená s každodenní cestou do a ze školy plně uvědomovaly a chovaly se v silničním provozu tak, aby jejich cesta dopadla vždy šťastně a bez jakéhokoli „karambolu“.

Dopravní inspektorát Policie ČR Kutná Hora právě v této souvislosti navštívil děti hned tří tříd prvního ročníku Základní školy Žižkov v Kutné Hoře. Policejní inspektor Daniel Votroubek dětem sdělil nejdůležitější informace a předal jim materiály s preventivně bezpečnostní tematikou.

Napsali o nás:

prap. Daniel Votroubek
DI ÚO PČR Kutná Hora

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
ÚO PČR Kutná Hora
10. září 2021

vytisknout  e-mailem