Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

S jarními pracemi se objevuje více nálezů munice

KRAJ: Policisté varují před jakoukoliv manipulací! 

Se začátkem jarních zahradnických a polních prací se objevuje více případů nebezpečných nálezů nevybuchlé munice nebo střeliva. Jen od začátku dubna vyjížděli policisté ke 42 nálezům podezřelých předmětů, které musel bezpečně zlikvidovat pyrotechnik. Například na Znojemsku našli pracovníci stavební firmy při úpravě vozovky protitankovou střelu zvanou „pancéřová pěst“ i se zasunutou střelou, kterou používala německá armáda během 2. světové války. V jiném případě oznámil nález muž z Blanenska, který na zahradě svého domu kopal základy k plotu a v půdě našel tři zrezivělé válečky, které pyrotechnik identifikoval jako protitankovou munici. Dělostřeleckou minu zase vykopal muž na zahradě svého rodinného domu na Brněnsku. Ruční granát objevil oznamovatel dokonce během čistění studny na zahradě na Břeclavsku.

Přestože většina nálezů pochází z období 2. světové války a je již zkorodovaná, policisté varují, že často bývá naprosto funkční a stále může způsobit velké škody na životě a zdraví nálezců i nezúčastněných osob! V některých případech dokonce není možné munici ani převážet k likvidaci na bezpečné místo a pyrotechnici ji musí z důvodu její nestability odpálit na místě. Pokud naleznete podezřelý předmět, který připomíná munici, v žádném případě s ním nemanipulujte a neprodleně kontaktujte linku 158. Policisté nález prověří, místo zabezpečí proti pohybu osob a přivolají pyrotechnika, který rozhodne o způsobu bezpečné likvidace.

V minulosti se policisté setkali i s případy, kdy lidé své nálezy vezli autem nebo dokonce hromadnou dopravou a v tašce je přinesli přímo na policejní služebnu, aby nález ohlásili. K neštěstí jen shodou náhod nedošlo, přesto však důrazně varujeme před jakoukoliv manipulací s podezřelými předměty. 

mjr. Petra Ledabylová, 5. 5. 2022

vytisknout  e-mailem