Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

S jarem se probudili i kapsáři

NÁCHODSKO - Policisté varují před krádežemi peněženek. 

krádež z kabelky.jpgIlustračnífoto/Policie ČRHned několik oznámení o krádežích peněženek či kabelek a taštiček s peněženkami přijali policisté náchodského regionu za uplynulý víkend. Zdá se, že jarní slunečné počasí vylákalo nejen výletníky, ale také nepoctivce, kteří využili příležitosti k vlastnímu obohacení.

Nahlášené vloupání do vozidla a krádež peněženky z útrob vozu řeší od soboty 6. 4. 2019  policisté z obvodního oddělení v Hronově. Uživatel vozu nahlásil vloupání do firemního vozidla, kdy dosud nezjištěný pachatel rozbil okénko vozu a vytáhl z něj peněženku s účtenkami pro firmu, tankovací kartou a čipem. Lup mu k ničemu nebyl, ale firmě způsobil škodu tři a půl tisíce korun.

Předávat k řešení do Prahy (podle  místa spáchání činu) budou nahlášenou krádež peněženky policisté z Červeného Kostelce. Na blíže neurčeném místě v Praze v pátek 5. 4. 2019 ve večerních hodinách totiž majitelce někdo vytáhl peněženku z batohu. I s doklady a platební kartou, kterou ještě téhož dne provedl neoprávněnou transakci ve výši 472 korun.

Další peněženka změnila nedobrovolně majitele v Jaroměři v noci z 5. na 6. 4. 2019. Bez dozoru ji tam na chvíli ponechala majitelka i s kabelkou v pozdních nočních hodinách na venkovním sezení u jednoho z místních barů. Dosud nezjištěný poberta se zmocnil celé kabelky, v níž kromě peněženky měla majitelka i mobilní telefon, doklady a platební kartu. Tady majitelka vyčíslila svoji škodu na částku čtyři a půl tisíce korun.

Posledním do víkendového výčtu okradených nešťastníků přibyl řidič vozu z Náchodska, který svoji peněženku v sobotu 6. 4. 2019 časně ráno ztratil v prostorách benzinové čerpací stanice v Horních Počernicích. Ten, kdo ji našel, žádným poctivým nálezcem nebyl, a tak si portmonku s jeho doklady, platební kartou a hlavně částkou 27.000 korun ponechal. Policisté tento případ zaevidovali jako přečin zatajení nálezu.

Po všech pachatelích i odcizených věcech policisté začali pátrat. Jejich úspěšné vypátrání a navrácení k majitelům je však bohužel málo pravděpodobné. Policisté nabádají všechny k větší opatrnosti a obezřetnosti. Ponechat své věci bez dozoru, třeba i zamčené, se opravdu nevyplácí. Kromě finanční ztráty se totiž oběti musí potýkat i se ztrátou dokladů či kontaktů, které jsou mnohdy cennější než odcizené peníze.

por. Mgr. Eva Prachařová
8. 4. 2019 v 12.15 hodin

vytisknout  e-mailem