Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

S falešnými fakturami půjdou před soud

Policisté ÚOKFK SKPV navrhli podání obžaloby na osm obviněných  

 
            Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (expozitura Ústí nad Labem) odeslali v uplynulých dnech krajskému státnímu zástupci v Ústí nad Labem spisový materiál společně s návrhem na podání obžaloby osmi osob.
 
Akce s krycím názvem „Draper“ se připravovala ve spolupráci s Celní správou ČR a samotná realizace proběhla v září roku 2008, kdy policisté a celníci provedli na území Prahy a severních Čech řadu domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Následně bylo obviněno osm osob (z toho jeden cizinec) z trestných činů krácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle ust. § 148 odst. 1, odst. 3 a odst. 4 trestního zákona a porušování předpisů o oběhu zboží podle ust. § 124 odst. 1 a odst. 2 trestního zákona. Celková škoda, kterou pak měli tito obvinění způsobit státu se pohybuje okolo 43 milionů korun.
 
            Jednání obviněných mělo spočívat v tom, že předkládali daňová přiznáni, do kterých zahrnovali i fiktivní faktury, na základě kterých se snižovala daňová povinnost. Při celním řízení předkládali celní doklady ke zboží, které nebylo k dispozici, neboť již bylo prodáno, aniž by byla zaplacena DPH a clo. Dále předkládali  padělané osvědčení o původu zboží a faktury, které si sami vyráběli. Ušetřené peníze pak zhodnocovali např. nákupem drahých mincí, které měli uložené v bezpečnostní schránce banky. V průběhu trestního řízení byl zajištěn majetek v celkové hodnotě převyšující 8 milionu korun.
 
            Většina obviněných byla zadržena a následně obviněna již na konci září roku 2008. Od té doby až do návrhu na podání obžaloby uplynulo necelých jedenáct měsíců, což je vzhledem k rozsahu trestné činnosti a množství zajištěných důkazních materiálů poměrně krátká doba. V případě odsouzení hrozí obviněným trest odnětí svobody na pět až dvanáct let.
                             
 
                                                                                                                      pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV
 

vytisknout  e-mailem