Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

S dopravní prevencí do škol

PRAHA VENKOV-JIH – Policista z oddělení tisku a prevence navštívil děti z prvního stupně základních škol s preventivním programem pro cyklisty. 

Při realizaci preventivního projektu „Na kole jen s přilbou“ a informační kampaně „Automaticky" byly v průběhu letošního dubna v rámci osvětové činnosti na základních školách v lokalitách územního odboru Praha venkov-JIH uskutečněny semináře pro žáky prvního stupně, spojené s nácvikem jízdy zručnosti na improvizovaném dopravním hřišti.
Při semináři děti získaly několik zásadních rad a doporučení, jak se mají chovat v silničním provozu jako cyklisté, že musí dodržovat správný způsob jízdy, být ohleduplní k ostatním účastníkům silničního provozu, znát pravidla silničního provozu, dopravní značky, jejich význam, proč je důležité používat cyklistickou přilbu, jak se chovat v místech křižovatek a kdy dávat přednost v jízdě dalším účastníkům silničního provozu.
Jízda na kole má pozitivní vliv na zdraví a délku života člověka, ale na druhé straně by si měl každý při pohybu v silničním pohybu a při nasednutí na jízdní kolo uvědomit, že cyklisté, stejně jako chodci, jsou na silnicích nejohroženější skupinou. Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. Pokud dojde ke střetu cyklisty s motorovým vozidlem, následky mohou být vážné, někdy i tragické. Při dodržování zásad bezpečné jízdy na kole se snižuje vznik dopravních kolizí, a tím i nebezpečí úrazů.
Velice častou příčinou nehod je nepozornost a momenty, kdy cyklisté například přecení na silnici své jezdecké schopnosti, anebo nerespektují pravidla silničního provozu.
V rámci projektu „Na kole jen s přilbou“ v následujících měsících proběhnou další semináře na základních a mateřských školách. Preventivní rady a další informace k problematice bezpečné jízdy na kole v silničním provozu naleznete například na webových stránkách Policie České republiky, BESIPu, Bezpečné cesty, či Týmu silniční bezpečnosti.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
25. dubna 2023

Odkazy do noveho okna

Na kole jen s přilbou 1.

Na kole jen s přilbou 1. 

Detailní náhled

Na kole jen s přilbou 2.

Na kole jen s přilbou 2. 

Detailní náhled

Na kole jen s přilbou 3.

Na kole jen s přilbou 3. 

Detailní náhled

Na kole jen s přilbou 4.

Na kole jen s přilbou 4. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem