Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rychlá cesta ke spravedlnosti

Zloději aut zadržení na začátku měsíce v Praze jsou již v Rakousku. 

Na začátku dubna zadrželi pražští policisté čtyři muže, kteří se podíleli na převozu odcizeného luxusního vozidla z Rakouska. Při zastavení došlo k použití zastavovacích pásů a také omezení dopravy na pražské Jižní spojce.

Vzhledem k tomu, že ke krádeži vozidla došlo v Rakousku a trestní stíhání je tak v kompetenci rakouských kolegů, byla čtveřice cizinců umístěna do vazby a po splnění všech formálních náležitostí se v pátek dopoledne uskutečnilo předání prvních dvou mužů z Česka do Rakouska.

Velmi rychlý proces umožnuje jak evropská legislativa, která usnadňuje policejní a justiční spolupráci, tak zapojení policistů z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci (ŘMPS), kteří 24/7 zajišťují efektivní uplatňování práva. Součástí celého procesu předávání jsou také policisté z cizinecké policie, kteří fakticky zajišťují eskorty předávaných osob. V tomto případě se o hladké předání na hraničním přechodu Dolní Dvořiště/Wullowitz zasloužila trojice policistů z Českých Budějovic.

Od začátku letošního roku policisté v ČR realizovali 1600 zásahů na osoby a věci hledané cestou Schengenského informačního systému (SIS) a kolegové v zahraničí vypátrali na 2500 osob a věcí na základě našich požadavků. Národní centrála SIRENE, která je součástí ŘMPS, tak řešila více než 70 vypátraných osoba a 80 vozidel pro ostatní státy a zároveň 80 zločinců a 60 vozidel vypátraných na základě českých záznamů.

Konkrétně ve vztahu k Rakousku načínají čtyři zadržení zloději aut druhou desítku hledaných osob, které se podařilo v ČR pro tento stát zadržet. V opačném směru, tedy z Rakouska do České republiky, bylo předáno 15 osob.

kpt. David Schön
23. dubna 2022

vytisknout  e-mailem