Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Rušný čtvrtek se šťárou a bombou v centru města

Českobudějovičtí policisté se po desítkách pohybovali po celé jihočeské metropoli, realizovali totiž v ubytovnách a podobných objektech kontroly. Vše však museli kolem páté odpoledne přerušit a zajišťovat místo nálezu s nástražným výbušným systémem.  

Policisté Územního odboru České Budějovice vyrazili ve čtvrtek odpoledne do terénu na bezpečnostní opatření. Sami Však netušili jak se plánovaná „šťára“, zaměřená na problematické lokality s ubytovnami či jiným přechodným bydlením pro sociálně slabší obyvatele, zvrtne. Nakonec čtyři desítky policistů nasazených do opatření ještě stačili zajišťovat v centru metropole místo s hlášeným nálezem nástražného výbušného systému v Lipenské ulici s evakuací zhruba osmdesáti obyvatel.


Vše, ale popořadě. Krátce po třetí odpoledne vyrazilo několik týmů policistů hlídkové služby, pořádkové policie, kriminalistů, cizinecké policie a kynologů do terénu. Naplánována byla kontrola několika lokalit, kde jsou kempy, ubytovny či „hotely“, které využívají převážně sociálně slabší obyvatelé. Mimo kempu na okraji Českých Budějovic se policisté zaměřili také na samou tepnu města a to Lannovu třídu a Nádražní ulici, kde velmi často dochází k drobným majetkovým deliktům a také k narušování veřejného pořádku či rušení nočního klidu a podobně.


opatření I.
Ve vybraných objektech policisté do páté odpoledne zkontrolovali 73 osob. Jednoho cizince specialisté z cizinecké policie museli „vyřešit“ udělením blokové pokuty. Policisté nalezli a v databázích odcizených věcí prověřili tři jízdní kola. Provedli kontrolu živnostenské provozovny a zadrželi osobu v pátrání s vydaným příkazem k zatčení. O jiného muže z kempu projevili zájem budějovičtí kriminalisté, dlouho se jim vyhýbal a jeho výslech byl důležitý.


V chatkách kempu nasadili i speciálně cvičené psy na vyhledávání drog. V jedné z nich pak pes označil zavazadlo, obsahovalo pravděpodobně drogu. Vše zajistil kriminalistický technik a odborníci z kriminalistických laboratoří následně potvrdí druh látky, množství a její nebezpečnost. K překvapení i správce zařízení pak ještě chatka „vydala“ tajemství své obyvatelky, pravděpodobně rozebranou varnu drog. Další kroky jsou nyní na kriminalistech a laboratorních expertech.


Po kontrole dalších objektů, ubytoven u nádraží a Lannovy třídy se již policisté nestačili dál přesunout dle plánu, byli povoláni operačním důstojníkem k zajištění Lipenské ulice, kde byl oznámen velmi realisticky vypadající nástražný výbušný systém. Policisté museli ulici uzavřít pro veškerý provoz a pohyb. Evakuovali také zhruba 80 obyvatel okolních domů z prvního a druhého patra. Předmětem zájmu přivolaných policistů z pyrotechnické služby se stal podezřelý balíček, ležící pod jedním ze zaparkovaných vozů v ulici. Balíčku s blikající diodou si všiml sám majitel vozu a přivolal policii. Pyrotechnikům z Českých Budějovic přijeli se speciální technikou pomoc i kolegové z pražské pyrotechnické služby. Použili mobilní rentgen a důkladně balíček prověřili. Nakonec jej zajistili pro další zkoumání s úlevným konstatováním, že jde o atrapu. Lidé v ulici tak nebyli ohrožení. Kolem osmé večer se i evakuovaní mohli vrátit do svých domovů. Pravděpodobně si z majitele vozu někdo „vystřelil“. V ulicích města tak nakonec zavládl pomyslný klid.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

11. září 2014

vytisknout  e-mailem