Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Rumuni utekli z letadla přímo na letištní plochu

Zásahová jednotka cizinecké policie zasahovala proti dvěma agresivním cizincům, kteří chtěli uprchnout přes letištní plochu do vnitrozemí.  

Dne 26.11.2012 v odpoledních hodinách přicestovali linkou z Kodaně do Bukurešti, s mezipřistáním v Praze, dva cizinci Rumunské státní příslušnosti. Po vystoupení z letadla přímo na letištní plochu nenastoupili do přistaveného autobusu a začali utíkat po dráze k oplocení letiště. Po přijetí oznámení z řídící věže letiště, byla na místo vyslána zásahová jednotka cizinecké policie, která během čtyřminutového zásahu zadržela agresivní cizince.


Muži, ve věku 23 a 24 let ve své výpovědi uvedli, že utíkali proto, že se nechtěli vrátit zpět do domovského státu, kvůli tíživé sociální situaci. Tím, že oba muži závažně ohrozili bezpečnost letového provozu, se dopustili přestupku proti ochraně civilního letectví, jehož řešení je v kompetenci Ministerstva dopravy ČR. Cizinecká policie udělila cizincům správní vyhoštění a zákaz pobytu v České republice na dobu 1 roku. Následující den dobrovolně opustili území ČR s bezpečnostním doprovodem, který si z důvodu zajištění bezpečnosti cestujících, vyžádal přepravce.

kpt. Mgr. Kateřina Rendlová
tisková mluvčí ŘSCP
 

vytisknout  e-mailem