Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ručila bývalému manželovi na půjčku svým bytem

HRADECKO - Muž přestal splácet, žena musela byt kvůli hrozící exekuci prodat 

Z podvodného jednání podezřívají hradečtí policisté pětatřicetiletého muže z Hradce Králové, který získával úvěry.

Muž nejprve před čtyřmi lety
(v srpnu 2008) uzavřel s pražskou společností smlouvu o poskytnutí úvěru na částku převyšující dvacet tisíc korun. Ve smlouvě se zavázal k pravidelným měsíčním splátkám po dobu 60 měsíců, což neplnil. Z úvěru zaplatil pouze část a pak ho přestal úplně splácet.
Úvěr uzavřel s vědomím, že nemá dostatečné množství finančních prostředků a že nebude schopen půjčku hradit. Jelikož v době uzavírání půjčky byly jeho závazky a výdaje rovny příjmům. Svým jednáním způsobil společnosti škodu za téměř 15 tisíc korun.

V podvodném jednání pokračoval dál. O dva měsíce později, v říjnu 2008, uvedl v omyl bývalou manželku. Přitom podle ženy byli již několik let rozvedeni. Exmanželku přemluvil, aby mu ručila na půjčku. Tehdy bývalou ženu přesvědčil, aby mu na úvěrovou smlouvu uzavřenou pražskou společností na částku 500 tisíc korun ručila svým bytem v Hradci Králové. Žena bývalému manželovi uvěřila a poskytla mu svůj byt jako záruku ke smlouvě.
I v tomto případě se muž svým podpisem zavázal k pravidelným splátkám. Jednalo se celkem o sto dvacet splátek. Muž uhradil společnosti na splátkách přes tři procenta z celkového dluhu a pak již daný úvěr nehradil. Nakonec byla žena nucena kvůli hrozící exekuci byt prodat a vzniklý dluh ve výši 740 tisíc korun společnosti zaplatit.
Ženu, která žila pouze z částečného invalidního důchodu, uvedl v omyl, i když věděl, že nemá dostatek financí na úhradu svých dosavadních závazků a že nebude schopen půjčku hradit.

Posledního podvodného jednání se dopustil v únoru 2009. Tehdy mu byl stejnou finanční společností, jako v prvním případě, poskytnut revolvingový úvěr s úvěrovým rámcem 40 tisíc korun. Z výše uvedené půjčky vyčerpal část finančních prostředků, které společnosti nikdy neuhradil. Pražské společnosti dluží téměř 28 tisíc korun.
Tak jako v předchozích případech si byl vědom, že nemá dostatečné množství finančních prostředků a tím pádem nebude moci předmětný bankovní produkt uhradit.

Počátkem října letošního roku (2012) policejní komisař muže obvinil ze spáchání trestného činu podvodu. Svým jednáním způsobil škodu v celkové výši 783 tisíc korun.

V těchto dnech na policii muž uvedl, že při uzavírání jednotlivých smluv věděl, že mu jeho výdělek na splácení nebude stačit. Údajně počítal s příspěvkem na splácení od exmanželky. Prý měli se ženou sjednanou ústní dohodu.

Jelikož páchal trestnou činnost v letech 2008 až 2009 byl případ posuzován podle trestního zákona, který platil až do 31. prosince 2009. Za jeho protiprávní jednání ho může soud poslat na dvě léta až osm let do vězení. Vyšetřování muže probíhá na svobodě.  Případ nadále vyšetřuje hradecká policie.

nprap. Anna Pešavová - 31. října 2012 (14:15)

 

vytisknout  e-mailem