Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

AKTUALIZACE - Rozsáhlý požár v Čejetičkách na Mladoboleslavsku

MLADOBOLESLAVSKU - Způsobená škoda je předběžně odhadnuta na téměř 1 miliardu 

AKTUALIZACE - Požár haly na Mladoboleslavsku

Od konce ledna 2022 vedli policisté prověřování v souvislosti s požárem výrobní a skladovací haly na Mladoboleslavsku. Jeho součástí bylo také odborné vyjádření k možné příčině požáru vypracované vyšetřovatelem HZS Středočeského kraje, na jehož základě by bylo možné objektivně určit příčinu a případné možné zavinění konkrétní osobou.

Na základě tohoto odborného vyjádření, ale i dalších šetření, která kriminalisté souběžné prováděli, vznesli v těchto dnech obvinění proti konkrétní osobě, a to proti 35letému muži z Českolipska,  z trestného činu obecného ohrožení podle § 272 odst. 1, 2, písm. c) trestního zákoníku. Muž je podezřelý z toho, že založil požár v místě, kde byly dlouhodobě uskladněny dřevěné palety, kdy se plameny rozšířily i na vedlejší výrobní a skladovací halu, kterou požár zcela zničil. Vyšetřování je proti obviněnému vedeno vazebně, a to z důvodu § 67a) trestního řádu, aby se nevyhýbal trestnímu stíhání.

Škoda, kterou měl svým jednáním způsobit, byla vyčíslena na bezmála tři miliardy korun. Z tohoto důvodu vedou vyšetřování případu kriminalisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Trestní zákoník vymezuje za úmyslný trestný čin obecného ohrožení, při kterém byla způsobena škoda velkého rozsahu, v případě odsouzení trest odnětí svobody na osm až patnáct let.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
30. listopadu 2022 

_________________________________________________________________________________________________________________

K rozsáhlému požáru v obci Čejetičky na Mladoboleslavsku vyjížděly v sobotu 29. ledna 2022 po 20:30 hodině složky Integrovaného záchranného systému.
Tam začaly ve venkovních prostorách hořet naskládané palety a následně se plameny i vlivem silného větru rozšířily na vedle sídlící výrobní a skladovací haly. V těch byly uskladněny plastové komponenty do osobních vozidel a stroje na jejich výrobu.

Na místě zasahovalo 13 jednotek HZS a hasičům se podařilo po několika hodinách požár dostat pod kontrolu a uhasit. Předběžně odhadnutá škoda byla vyčíslena na 1 miliardu korun.

I dnes policisté pokračují v ohledání místa požáru za použití další techniky (např. dronů) a spolupracují s odborníky a experty na danou problematiku.
Policisté nyní potřebují vyslechnout všechny zástupce firem, jimž požárem vznikla škoda, i na základě jejich výpovědi bude dále upřesňována výše vzniklé škody. 

Kriminalisté v současné chvíli pracují se třemi verzemi, jak k požáru došlo. První verzí je, že požár někdo založil úmyslně, další verzí je, že k požáru došlo z nedbalosti, a nebo se na jeho vzniku mohla podílet technická závada.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin obecné ohrožení z nedbalosti, nicméně nevylučujeme, že se právní kvalifikace bude na základě zjištěných informací během vyšetřování měnit.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
31. ledna 2022

Odkazy do noveho okna

zdroj HZS Středočeského kraje

zdroj HZS Středočeského kraje 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem