Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Rozsáhlá policejní akce s názvem ZEUS

Pražští policisté obsadili dva hlavní dopravní uzly, kde se zaměřili zejména na odhalování protiprávního jednání spojeného s nelegální migrací.  

V průběhu noci ze čtvrtka na pátek se uskutečnila rozsáhlá policejní akce, do které se zapojily zhruba dvě stovky policistů z cizinecké, dopravní a pořádkové služby a dále také příslušníci celní správy, městské policie a vojenské policie. Řidiči mohli policejní manévry zaznamenat na dvou základních stanovištích, z nichž jedno bylo na Cínovecké ulici a druhé na Pražském okruhu před Cholupickým tunelem.

Hlavním cílem této policejní akce, nesoucí krycí název Zeus, bylo odhalování protiprávního jednání v souvislosti s nelegálním pobytem cizinců na území Prahy, potažmo celé České republiky, nelegální migrací a paděláním cestovních dokladů. Policisté proto zastavovali a kontrolovali vytipovaná vozidla s možností přepravy většího množství osob, tedy nákladní vozidla, kamiony a autobusy. Policisté ovšem v rámci akce pátrali také po hledaných a pohřešovaných osobách, vozidlech i věcech a dohlíželi na dodržování pravidel silničního provozu. Kontrole proto neunikli ani řidiči osobních vozidel.

Na jednotlivých stanovištích policisté disponovali moderní technikou, která jim posloužila k vyhledávání ukrytých osob uvnitř vozidel. K dispozici tak měli například přístroj, který umožňuje vyhledávat osoby ukryté v útrobách vozidla pomocí detekce srdeční činnosti. Příslušníci vojenské policie pak měli k dispozici skenner, kterým kontrolovali podvozky vozidel, zdali v těchto místech řidiči nepašují nelegální zboží a osoby. S vyhledáváním tabákových výrobků celníkům pomáhal i služební pes Stuart. Dopravní policisté měli k dispozici také váhy na zjišťování, jestli nákladní vozidla nepřekračují hmotnost stanovenou zákonem.

Během pětihodinové akce se policistům a dalším aktérům akce podařilo zkontrolovat bezmála tři tisíce motorových vozidel, přičemž u jednoho motocyklu odhalili neoprávněný zásah v identifikačním čísle VIN. Motorka byla proto zajištěna a odeslána ke zkoumání. Dále zkontrolovali více než tisíc osob. U dvou řidičů byl zjištěn alkohol v míře menší než jedno promile a policisté proto tyto nezodpovědné řidiče oznámili k projednání správnímu úřadu. Za různá protiprávní jednání, zejména však v souvislosti s porušováním dopravních předpisů, policisté udělili téměř čtyřicet blokových pokut za téměř šedesát tisíc korun. Dalších dvanáct správních deliktů, které nebylo možné vyřešit na místě, policisté oznámili příslušným správním orgánům. Dopravní policisté řidičům uložili tři kauce ve výši sto patnácti tisíc korun. V průběhu akce byly vypátrány tři osoby, které byly vyhlášené celostátním pátrání, a jeden cizinec byl zajištěn z důvodu, že měl u sebe čtyři falešné doklady různých zemí s různými jmény. Celníci pak během kontrol odhalili několik osob, které na daních dlužili celkovou částku 125 tisíc korun.

V neposlední řadě ale musíme poděkovat Ředitelství silnic a dálnic. To ochotně zajistilo a poskytlo nezbytné technické prostředky a zázemí k tomu, aby policisté mohli na jednotlivých stanovištích efektivně a hlavně bezpečně vykonávat své činnosti.

Ze strany všech přítomných byla pozitivně vnímána přítomnost radního hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Libora Hadravy, který všem složkám podílejícím se na této akci projevil svou podporu.

por. Bc. Iveta Martínková – 24. 6. 2016

vytisknout  e-mailem