Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rozsáhlá korupce při získávání řidičských oprávnění

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) zahájili v pondělí 16. května 2011, po několika měsících intenzivní operativní činnosti, trestní stíhání 20 osob (29-62 let), které se měly dopustit zločinu přijetí úplatku dle ustanovení § 331 odst. 1, odst. 3 písm. b) trestního zákoníku, přečinu zneužití pravomoci úřední osoby dle ustanovení § 329 odst. 1 písm. a) trestního zákoníku a zločinu podplacení dle ustanovení § 332 odst. 1 odst. 2 písm. b) trestního zákoníku, spáchaného ve formě spolupachatelství. Jedná se o 14 zkušebních komisařů Odboru dopravně správních agend Magistrátu hlavního města Prahy a 6 osob podnikajících v oboru provozování autoškol.  

            Jednání obviněných se dá popsat tak, že osoby samostatně výdělečně činné v oboru provozování autoškol, při konání závěrečných zkoušek z odborné způsobilosti žáků autoškoly, nejprve nabízely a následně předávaly zkušebním komisařům Odboru dopravně správních agend Magistrátu hlavního města Prahy úplatky v částkách od 2 do 15 tisíc korun. Tyto úplatky měly zajistit žákům autoškoly bezproblémové a úspěšné vykonání závěrečné zkoušky v souvislosti se získáním řidičského oprávnění, případně jeho rozšířením. Zkušební komisaři přijetím úplatku úmyslně zneužili svojí pravomoc, a to konkrétně tak, že v rámci provádění zkoušek odborné způsobilosti žadatelů o řidičské oprávnění neprováděli hodnocení znalostí a dovedností žáků na základě výsledků jednotlivých zkoušek, ale zkoušku vyhodnocovali výsledkem „prospěl“ na základě poskytnutí úplatku.  
 
            Během akce, které se v pondělí 16. května 2011 zúčastnila přibližně stovka policistů ÚOKFK a Policie ČR Krajského ředitelství hlavního města Prahy, zasahovali policisté na několika místech v Praze a přitom zadrželi 22 osob, z nichž bylo později obviněno 20 osob. V souvislosti s realizací proběhly na několika místech Prahy prohlídky jiných prostor a pozemků, zejména pak v sídle autoškoly (Praha 5), na místě závěrečných zkoušek (Praha 6) a v sídle zkušebních komisařů – na Odboru dopravně správních agend Magistrátu hlavního města Prahy, během kterých shromaždovali policisté důkazní materiály.
 
            V tuto chvíli jsou téměř všichni obvinění omezeni na svobodě a jsou umístěni v policejních celách. Dosud nebylo rozhodnuto o dalším postupu. V případě odsouzení hrozí obviněným až osmileté tresty odnětí svobody.
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                        rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem