Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Rozkrývání trestné činnosti spáchané v jihlavské firmě pokračuje

JIHLAVSKO: Kriminalisté sdělili podezření ze spáchání trestného činu dalším sedmi osobám 

V druhé polovině loňského listopadu provedli kriminalisté oddělení hospodářské kriminality jihlavského územního odboru realizaci, při které zadrželi v souvislosti s prověřováním rozsáhlého případu zpronevěry spáchané v jihlavské firmě třináct osob podezřelých ze spáchání trestné činnosti. Čtyřem se zadržených mužů sdělil policejní komisař podezření ze spáchání trestného činu hned, všichni čtyři byli řidiči a pro poškozenou firmu prováděli rozvoz zboží jako pracovníci externí společnosti. „Všichni podezřelí byli poté ze zadržení propuštěni, prověřování velice složitého případu pokračovalo a dále jsme pracovali na rozkrývání a prokazování trestné činnosti dalším podezřelým. V současné době jsme sdělili podezření ze spáchání trestného činu dalším sedmi osobám, jedná se o skladníky, které poškozená firma zaměstnávala,“ řekl npor. Mgr. Miloš Dáňa, vedoucí oddělení hospodářské kriminality.
 
Kriminalisté začali případ prověřovat na základě trestního oznámení, které přijali od zástupce poškozené firmy. Firma provedla na základě vlastního podezření kontrolu a zjistila značnou finanční ztrátu, jednalo se o inventurní schodek ve skladovém hospodářství, který byl téměř 900 tisíc korun. Případ začali prověřovat kriminalisté oddělení hospodářské kriminality.
Provedli šetření v účetnictví firmy a také u provozoven a obchodů kam bylo zboží dodáváno, vyžádali si a prostudovali velké množství písemností, na základě kterých zjistili, že došlo ke spáchání rozsáhlé trestné činnosti, do které je zapojeno množství osob.
Následně policisté v úterý 19. listopadu zadrželi celkem 13 osob, kdy se jednalo o zaměstnance poškozené firmy a pracovníky externí společnosti, která prováděla pro firmu rozvoz zboží zákazníkům. Další podezřelí se dostavili k podání vysvětlení následně. Čtyřem pachatelům bylo hned sděleno podezření ze spáchání přečinu zpronevěry. Tito podezřelí muži se trestné činnosti dopouštěli jako řidiči nákladních vozidel externí společnosti rozvážející pro poškozenou firmu zboží na provozovny a obchody zejména na území Kraje Vysočina, odběratelů bylo přes 700. Zboží řidiči zákazníkům předali a vybrali od nich finanční hotovost, poté ale upravili faktury a odvedli poškozené firmě pouze část finanční částky a zbytek si nechali.
V následujících týdnech kriminalisté dále případ prověřovali a shromažďovali další důkazy, na základě kterých v současné době sdělili podezření ze spáchání trestného činu dalším sedmi osobám. Jedná se o muže z Jihlavska ve věku sedmadvacet, třicet, čtyřiačtyřicet, šestačtyřicet, jednapadesát, osmapadesát a devětapadesát let. Všichni podezřelí se trestné činnosti dopouštěli jako zaměstnanci firmy zastávající pozici skladníka. Policejní komisař sdělil všem sedmi mužům podezření ze spáchání přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Tito skladníci nevykonávali svoji činnost tak, jak je stanovena v jejich pracovní smlouvě. Podezřelí muži nepřebírali obalový materiál v počtu, který jim byl skutečně předán řidiči, ale postačilo jim jen nahlášení počtů dovezeného obalového materiálu řidičem a převzetí potvrdili na formulář skladu. Neprobíhala tudíž opravdová fyzická kontrola prázdných sudů a přepravek, které řidiči přivezli. Řidiči tak nahlašovali nižší počet obalů, než byla skutečnost, podle toho poté upravili faktury a peníze, které představovaly rozdíl mezi skutečným a nahlášeným stavem, si nechali.
Trestné činnosti se skladníci dopouštěli předloni v době od března do prosince, svým jednáním umožnili páchat trestnou činnost řidičům. Nejvyšší škoda vznikla jednáním jednapadesátiletého skladníka, který obaly nezkontroloval v devatenácti případech a připravil tak poškozenou firmu o téměř osmdesát tisíc korun. V šestadvaceti případech neprovedl fyzickou kontrolu osmapadesátiletý muž a jeho jednáním tak vznikla firmě škoda téměř sedmdesát tisíc korun.
 
Za spáchání přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.
 
Případ kriminalisté dále prověřují. 
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
17. ledna 2014

vytisknout  e-mailem