Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Rozhovor s kriminalistou zařazeným do týmu "TOXI"

JIHLAVSKO: Tým se prioritně zabývá objasňováním kriminality na úseku drog. 

Kriminalistům Územního odboru Jihlava se v polovině dubna podařilo v rámci dvou realizací odhalit dvě varny pervitinu. Od začátku roku je to na Jihlavsku již celkem devátá varna, která díky policistům s výrobou psychotropní látky skončila.
„Od začátku letošního roku jsme v souvislosti s odhalenými varnami pervitinu zadrželi celkem čtyřiadvacet osob. U třinácti z nich bylo zahájeno trestní stíhání a byli obviněni ze spáchání trestného činu. Devět z obviněných bylo na podaný návrh vzato do vazby“, řekl vedoucí oddělení obecné kriminality Územního odboru Jihlava npor. Ing. Bc. Radomír Němec.
 
 
Rozhovor s kriminalistou zařazeným do speciálního týmu, který se prioritně zabývá objasňováním kriminality na úseku drog
 
Jak se promítlo v drogové scéně odhalení tak vysokého počtu varen v letošním roce?
Pervitin už není tak lehce dostupný. Zvýšila se jeho cena, což zejména teenagery a děti, které chtějí drogu vyzkoušet nebo s ní zatím “jen“ experimentují, od jeho užití odradí. Dalším velmi kladným dopadem je snížení trestné činnosti zejména krádeží.
 
Všechny odhalené varny jsou v Jihlavě a jejím okolí nebo na Telčsku, znamená to, že v těchto lokalitách je drogová kriminalita největší?
Ano, ale neznamená to, že by v dalších městech problém s drogami nebyl.

Co se dál děje s předměty určenými k výrobě drog a chemikáliemi, které kriminalisté při domovních prohlídkách zajistí?
Na specializovaném pracovišti zaměřeném na kriminalisticko-technickou a expertizní činnost je provedena expertiza, po pravomocném odsouzení a propadnutí věci následuje odborná likvidace ve spalovně.

Jak dále postupujete se zajištěnými drogami a penězi?
Drogy se po pravomocném odsouzení a propadnutí věci odborně zlikvidují ve spalovně. Peníze se po pravomocném odsouzení a propadnutí věci považují jako výnos z trestné činnosti. Do té doby jsou uloženy na speciálním účtu.

Je zákrok proti pachatelům drogové kriminality v něčem rozdílný v porovnání se zákrokem proti pachateli např. majetkové trestné činnosti?
Rozhodně ano, je zde nebezpeční vzniku požáru, možné poleptání od kyselin, pachatel může část chemického roztoku po policistech hodit. Policisté musí vzít v úvahu, že zakročují proti lidem, kteří jsou pod vlivem drog, při provádění zákroku může být na místě větší počet lidí. Dalším úskalím je skutečnost, že jsou zákroky prováděny v objektech, které jsou rozsáhlé.

Co předchází zákroku proti výrobcům drog?
Zákroku předchází provedení instruktáže. Jejím účelem je, aby následující zákrok proběhl co nejefektivněji a nejbezpečněji jak pro zakročující policisty, tak pro osoby, proti kterým je zákrok veden. Dále se policisté seznamují se specifickými riziky, např. nebezpečí poškození zdraví od použité injekční stříkačky.

Je běžné, že výrobce drog je zároveň jejím uživatelem nebo si častěji tímto způsobem pouze vydělává?
Ve většině případů je výrobce zároveň i uživatelem drogy, jsou ale případy, kdy výrobce drogu neužívá a má z výroby pouze výdělek.

Představuje samotný proces výroby drog ohrožení pro okolí a nezúčastněné osoby např. pokud pachatel drogu vyrábí v bytě panelového domu?
Rozhodně ano. Je zde riziko vzniku požáru, možnost poškození zdraví od použité, pohozené injekční stříkačky. Negativním jevem je zápach po chemikáliích a pohyb velkého množství neznámých lidí, v okolí vzrůstá majetková trestná činnost a v neposlední řadě dochází k rušení nočního klidu.

Jaká je přibližná věková hranice osob, které začínají s užíváním drog?
U marihuany 11 let, pervitin 16 let.

Jaké se na Jihlavsku objevují drogy kromě pervitinu?
Nejčastěji marihuana a hašiš. Výjimečně kokain a heroin, ale to je zanedbatelné procento.

Ve všech odhalených varnách se vyráběl pervitin, zaměřujete se nebo se v budoucnu zaměříte také na odhalování jiných drog?
V hledáčku policie jsou všechny dostupné drogy. Hlavní důraz je kladen na výrobu pervitinu a pěstování marihuany (pěstírny) a to z důvodu, že je zneužívání těchto drog největší.

Jak dlouho trvá jeden var (minuty, hodiny?) a kolik se při něm vyrobí drog?
Výroba pervitinu trvá několik hodin. Při varu se dá vyrobit tolik drogy, kolik vařič sežene léků, ze kterých pervitin vyrobí.

Mohou občané v boji proti drogové kriminalitě nějak pomoci?
Ano, svojí všímavostí. Pokud mají informace o osobách, které drogy vyrábějí nebo distribuují nebo o místu, kde k výrobě drog dochází, měli by je sdělit policistům. Využít mohou linku 158.
 
Jak může občan rozpoznat, že v jeho okolí k výrobě drog dochází?
Signálem, že v domě či bytě k výrobě nebo distribuci drog dochází, může být například nepřiměřeně vysoký počet osob, které do bytu docházejí v jakoukoli dobu, podezřelé osoby, které se v blízkosti domu nebo na společných chodbách pohybují nebo bezúčelně zdržují, nepřirozený zápach nebo častý ruch uvnitř bytu v noční době.
 
Jak se rozpozná užívání drog u konkrétního člověka?
Nejvýraznější jsou změny životního stylu. Uživatel drog bývá v noci vzhůru, naopak ve dne dlouho spí. Velmi často a bezdůvodně se u něho střídají nálady a prudké výbuchy emocí. Je unavený a podrážděný nebo naopak hlučný a bez zjevné příčiny rozjařený. Mění stravovací návyky, jí velmi málo a snižuje se jeho tělesná váha. Přestává dbát o osobní hygienu. V neposlední řadě je z něho cítit zápach po chemikáliích.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
19. dubna 2011
 

vytisknout  e-mailem